Advies & ondersteuning

De experts van DHD kunnen u bijstaan bij vraagstukken over de implementatie en het gebruik van registratiestandaarden, het aanleveren van data en het gebruik van de informatieproducten van DHD.​Advies en ondersteuning bij registratiestandaarden

De Diagnosethesaurus en de Verrichtingenthesaurus zijn standaarden die zorgprofessionals ondersteunen bij het eenmalig registreren voor meervoudig gebruik. Ziekenhuizen kunnen voor ondersteuning bij de implementatie en toepassing van de thesauri gebruikmaken van verschillende documenten. Zie hiervoor de productpagina’s van de Diagnosethesaurus en de Verrichtingenthesaurus. Voor gerichte ondersteuning kunt u ook contact opnemen met onze inhoudelijk experts.

Naast de registratiestandaarden levert DHD ICD-10 codeadvies. Klik hier voor meer informatie en om het document met codeadviezen te downloaden.


Advies en ondersteuning bij dataverzameling

Ziekenhuizen leveren gedurende het jaar grote hoeveelheden data aan. Dat gebeurt onder andere in het kader van de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ), de Enquête Jaarcijfers Ziekenhuizen en de Rapportage Loonkostengegevens. Via OmniQ​ worden de indicatoren van de Transparantiekalender (Zorginstituut Nederland) en de IGZ Basisset (Inspectie voor de Gezondheidszorg) aangeleverd. 

​DHD adviseert ziekenhuizen bij vragen en problemen rondom de aanlevering van deze data. Ook geven we u advies wanneer we tijdens de verwerking van uw gegevens ontdekken dat er iets niet goed gaat. We gaan dan samen met u na hoe we het probleem kunnen oplossen zodat de gegevens zorgvuldig en efficiënt kunnen worden aangeleverd.


Advies en ondersteuning bij gebruik informatieproducten

DHD brengt diverse informatieproducten uit die ziekenhuizen van (benchmark)informatie voorzien op het gebied van financiën en kwaliteit van zorg. Wij bieden gerichte ondersteuning bij het gebruik en de interpretatie van deze informatieproducten, zodat ziekenhuizen er zo goed mogelijk gebruik van kunnen maken.

Zo brengt DHD jaarlijks het Rapport LBZ-indicatoren en het HSMR-rapport uit. Indien gewenst, geeft DHD ondersteunend advies over de interpretatie en inzet van de drie indicatoren HSMR (voorlopig c.q. definitief), Onverwacht Lange Opnameduur (OLO) en Heropnamenratio voor uw ziekenhuis.

Ook geeft DHD demo’s voor diverse informatieproducten, waaronder het DHD-dashboard en de Hospital Data Viewer​. Deze demo’s kunnen in de ziekenhuizen zelf worden gehouden.


Meer info

Neem voor meer informatie of specifieke vragen contact met ons op.​