Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

LBZ-kennissessie: Efficiënt coderen

Op maandag 29 januari organiseerden wij de LBZ-kennissessie Efficiënt coderen. Naast twee digitale sessies op woensdag 24 januari en maandag 29 januari, organiseerden we dit jaar ook een fysieke kennissessie op kantoor bij DHD op dinsdag 23 januari.

In tijden van schaarste aan medisch codeurs en snelle ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) hebben wij een duidelijk doel: de expertise van de medisch codeur inzetten waar deze het meest nodig is en de eenvoudige codeervraagstukken automatisch laten genereren door software die gebruikmaakt van AI.

DHD draagt op verschillende manieren bij aan de ondersteuning van medisch codeurs. Bijvoorbeeld met het geven van codeadviezen, het terugkoppelen van de codeerkwaliteit middels het portaal Datakwaliteit & voortgang en het project AI-ondersteunend coderen. Al deze diensten worden verleend aan gekwalificeerde medisch codeurs met als doel de kwaliteit van de LBZ-data te waarborgen en waar mogelijk, te verbeteren.

Om codeurs vanaf het allereerste begin te ondersteunen is het een logische stap om ook betrokken te zijn bij de opleiding. DHD gaat daarom een bijdrage leveren aan de nieuwe opleiding tot medisch codeur van het Medischinstituut. Marjolein Hildebrand, adviseur ICD-10, ging hier tijdens de sessie verder op in.

Maarten Zaal, informatieanalist, gaf een update over het project AI-ondersteund coderen. Binnen dit project werkt DHD samen met 20 ziekenhuizen aan de ontwikkeling van een AI-model dat de ICD-10-codering van de dagopnamen ondersteunt en waar mogelijk automatiseert.

Daarna was het tijd om te leren van elkaar door middel van voorbeelden uit de praktijk. Ook was er ruimte voor uitwisseling van ervaringen met het coderen in het eigen ziekenhuis.

Programma

Het programma van de kennissessie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Welkom en introductie
  • Vernieuwde opleiding medisch codeur
  • Voortgang en resultaten van AI-ondersteund coderen van dagopnamen
  • Ruimte voor discussie
  • Afsluiting

Praktische informatie

Wanneer: maandag 29 januari 2024, van 13.00 uur tot 15.00 uur
Locatie: digitaal via Teams (u ontvangt de deelnamelink ongeveer een week van tevoren)
Voor wie: hoofden zorgadministratie, medisch codeurs, kwaliteitsadviseurs en andere geïnteresseerden
Beschikbaarheid: maximaal 50 deelnemers per bijeenkomst
Kosten: aan de digitale sessie zijn geen kosten verbonden

Heeft u nog vragen over deze bijeenkomst? Neem contact met ons op via 030 799 61 65 of info@dhd.nl.