Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Belangrijke uitlevering Diagnose- en Verrichtingenthesaurus: ruim 6.000 wijzigingen

Donderdag 15 december zijn de nieuwe versies van de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus gepubliceerd. Naast de verwerking van de RZ23c-release van de NZa zijn veel wijzigingen doorgevoerd vanuit projecten die in samenwerking met wetenschappelijke verenigingen zijn afgerond. In totaal zijn 6.164 wijzigingen doorgevoerd. De thesauri zijn daarnaast voor het eerst in datamodel 4.3 gepubliceerd.

Diagnosethesaurus

In de Diagnosethesaurus zijn 3.126 concepten gewijzigd, waaronder 206 gewijzigde SNOMED CT-koppelingen. Een groot aantal wijzigingen komt voort uit het obsoleet maken van neurologische diagnosetermen, de herziening voor Klinische genetica en wijzigingen in de lijst van Mondziekten, Kaak en Aangezichtschirurgie. De belangrijkste wijzigingen zijn toegelicht in de release notes. Overige aanpassingen komen voort uit verzoeken vanuit ziekenhuizen.

Verrichtingenthesaurus

In de Verrichtingenthesaurus zijn 3.038 concepten gewijzigd, waaronder 34 gewijzigde SNOMED CT-koppelingen. Een groot aantal wijzigingen (2.328) komt voort uit het project met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) om nieuwe conciliumcodes te koppelen. Daarnaast heeft de RZ23c-release van de NZa geleid tot 89 wijzigingen.

Verder zijn in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO) wijzigingen doorgevoerd die betrekking hebben op rhinoplastiek. Hierdoor sluiten de thesauri nu aan op de kwaliteitsregistratie NORM. De resterende aanpassingen zijn het gevolg van verzoeken vanuit ziekenhuizen.

Gemachtigde gebruikers kunnen de nieuwe versies van de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus downloaden via Mijn DHD.