Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Betere oorzorg met KNO-kwaliteitsregistratie

De Nederlandse Vereniging voor Keel- Neus- en Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-halsgebied (NVKNO) start in 2022 met een landelijke kwaliteitsregistratie voor oorchirurgie. KNO-artsen zien de uitkomstinformatie terug in een online dashboard, waarmee ze zichzelf kunnen vergelijken met het gemiddelde van alle deelnemende KNO-artsen in Nederland.

Met de landelijke kwaliteitsregistratie voor oorchirgie wordt uitkomstinformatie over behandeling met implantaten en operaties aan cholesteatomen, de gehoorbeenketen, trommelvliesperforaties en chronische oorontstekingen gestructureerd vastgelegd en centraal verzameld.

‘Als medisch specialisten vinden we het belangrijk dat we kritisch blijven kijken naar de zorg die wij leveren. Met het opzetten van een kwaliteitsregistratie voor oorchirurgie zetten we een grote stap in het meten, evalueren en verder verbeteren van de zorg voor onze patiënten’, zegt Joeri Buwalda, KNO-arts in het Deventer Ziekenhuis en voorzitter van de werkgroep kwaliteitsregistratie.

De overeenkomst is bekrachtigd door Henri Marres (voorzitter NVKNO), Joeri Buwalda (bestuurslid NVKNO) en Gert-Jan van Boven (directeur DHD).

Geautomatiseerde aanlevering

Onderdeel van de uitkomsten zijn audiometrische gegevens van de patiënten, die in samenwerking met Audiologicx geautomatiseerd vanuit het ziekenhuis aan de kwaliteitsregistratie worden aangeleverd. Buwalda: ‘Dit is een nieuwe aanpak waarmee we waardevolle uitkomstinformatie verzamelen zonder extra registratielast voor de KNO-arts’.

De NVKNO heeft DHD als dataverwerker gekozen. ‘DHD is een ervaren partij op dit gebied, die nauw samenwerkt met de ziekenhuizen en die past bij hoe wij als wetenschappelijke vereniging onze kwaliteitsregistratie willen vormgeven’, aldus Buwalda. De kwaliteitsregistratie bestaat uit twee datastromen, die worden verwerkt in de DHD-Datahub: de stroom met audiometrische data en een datastroom vanuit het epd met patiënt-, proces-, complicatie- en klinische data.