Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Dynamisch inzicht in zorg reumatoïde artritis

​Tijdens een online spiegelbijeenkomst van de NVR op 26 november, bespraken reumatologen de uitkomsten van de kwaliteitsregistratie DQRA met elkaar. Zij gebruikten hiervoor de informatie uit het dynamische DQRA-dashboard. Door verschillende zorg- en patiëntkenmerken te combineren, kwamen steeds nieuwe inzichten naar voren die aanleiding vormden om met elkaar in gesprek te gaan over de praktijkvariatie en kwaliteit van zorg van patiënten met reumatoïde artritis.

Flexibel benchmarken

DQRA staat voor Dutch Quality registry Rheumatoid Arthritis. De Stichting Kwaliteitsbevordering Reumatologie Nederland (SKR) heeft dit project in 2019 in samenwerking met DHD opgezet. DQRA is dit jaar in een nieuw jasje gestoken: het is niet langer een statisch rapport, maar een dynamisch dashboard met benchmarkinformatie waar reumatologen online toegang toe hebben.

Het dashboard is gemaakt in Power BI, een tool waarin data visueel worden weergegeven. Gebruikers kunnen de grafieken eenvoudig aanpassen door filters aan en uit te zetten. DQRA bevat informatie over onder andere het aantal patiënten, aantal contactmomenten, het gebruik van add-on geneesmiddelen en de uitkomst van zorg. Op deze informatie kunnen verschillende filters worden toegepast, zoals jaar, diagnose, geslacht, leeftijd, ziekteduur, SES-klasse en stofnaam van het geneesmiddel.

Met behulp van het dashboard konden de reumatologen het inhoudelijke gesprek over praktijkvariatie en kwaliteit van zorg flexibel insteken. Viel een uitkomst op of vroeg een vraagstuk om meer toelichting, dan kon eenvoudig dieper op de informatie worden ingezoomd. De spiegelbijeenkomst leverde zo nieuwe vragen en inzichten op voor de kwaliteitsverbetering van de zorg voor patiënten met reumatoïde artritis én voor de doorontwikkeling van de registratie zelf.

Heeft u vragen over DQRA of wilt u weten wat wij voor uw kwaliteitsregistratie kunnen betekenen, neem dan contact met ons.