Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Gebruikerssessie OmniQ 2022: leren van elkaar

Op dinsdag 15 november 2022 organiseerden wij de zevende editie van de OmniQ-gebruikerssessie. Meer dan 150 gebruikers namen deel aan de digitale bijeenkomst, als aftrap van de jaarlijkse aanlevering van de kwaliteitsindicatoren voor onder meer de Transparantiekalender en de Basisset MSZ.

Het programma nam de bezoekers mee in de veranderingen en verbeteringen in OmniQ voor aankomend jaar en liet de mogelijkheden zien om te leren van elkaar met behulp van de SKI-tool. Vervolgens werd de IGJ uitgebreid bevraagd over de verbeterdoelen.

Nieuw in OmniQ: Perined-import

Ook dit jaar zijn in OmniQ meerdere verbeteringen doorgevoerd. Het gros hiervan komt voort uit de verbeterwensen die zijn aangegeven via de jaarlijkse enquête onder de gebruikers. Zo is sinds dit jaar een vastgepinde agenda te vinden op de startpagina waarin alle belangrijke datums staan, zoals de import- en aanleverdatums. Verder is op verzoek van de gebruikers samen met Perined verkend of een rechtstreekse import van de Perined-data aankomend jaar mogelijk zou zijn. Dit is gelukt! Het enige wat een instelling zelf nog hoeft te doen om hier gebruik van te maken, is het vinkje aanzetten op de instellingenpagina.

Leren van elkaar

Het aanleveren van de kwaliteitsindicatoren is niet het primaire doel; het toepassen en benutten van de data is minstens zo belangrijk. Om als instelling te kunnen leren van deze data en te kunnen leren van elkaar, kunnen zij gebruikmaken van Spiegelinformatie Kwaliteitsindicatoren (SKI). Deze tool bestaat uit een openbaar deel dat de Transparantiekalender bevat en een uitgebreider deel dat beschikbaar is voor iedereen met een DHD-account. In SKI kunt u zelf benchmarkgroepen samenstellen, inzoomen op indicatorensets en data vergelijken over de jaren heen. Door middel van de rapportagefunctie is de gevonden informatie makkelijk te gebruiken in bijvoorbeeld managementrapportages.

IGJ: 2022 is overgangsjaar voor Basisset MSZ

De transformatie van indicatoren naar verbeterdoelen is al een aantal jaren terug ingezet. Het richt zich op de overgang van het uitvragen van gerichte indicatoren naar het zelf in control zijn van zorginstellingen op bepaalde thema’s: verbeterdoelen. Daarom is de afgelopen jaren het aantal indicatoren afgenomen en worden geleidelijk meer verbeterdoelen geïntroduceerd.

De ambitie is om in 2023 helemaal overgeschakeld te zijn op verbeterdoelen. Registratiejaar 2022 kan daarom worden gezien als een overgangsjaar: het jaar waarin naast de verbeterdoelen nog een klein aantal indicatoren wordt uitgevraagd. En het jaar waarin de huidige deadlines worden gehanteerd. Vanaf 15 april kan een instelling haar definitieve ondertekening uitvoeren. Als een instelling op 15 april nog niet klaar is, is er nog tijd om aan te vullen en aan te passen, uiterlijk tot en met 31 mei 2023 om 23.59 uur.

Na deze uitleg ontstond een interessante discussie over de verdwenen subcategorieën bij de nieuwe verbeterdoelen. Waarom is het aantal vragen/tekstvelden teruggebracht naar 4, dit is namelijk niet gelijk aan hetgeen wordt gevraagd in de Basisset MSZ 2022? Het antwoord: de IGJ heeft deze keuze juist gemaakt vanwege geluiden uit het veld dat er veel overlap in deze vragen zat, wat leidde tot veel knip- en plakwerk en dubbele antwoorden. Tijdens de gebruikerssessie bleek dit echter genuanceerder te liggen en waren er ook instellingen voor wie deze nieuwe indeling niet wenselijk en werkbaar bleek. Een gewogen uitvraag, in de vorm van een poll op NVZ-kennisnet, is het eerste resultaat van de discussie. De uitkomst wordt teruggekoppeld naar de IGJ en kan mogelijk leiden tot een aanpassing in OmniQ.

Leerzame en interactieve sessie

We kijken terug op een leerzame gebruikerssessie met veel interactie. Het aangaan van de dialoog met elkaar geeft ons food for thought om volgend jaar misschien weer een livesessie te organiseren.

Heeft u de OmniQ-gebruikerssessie gemist of wilt u het terugkijken? Bekijk hier de opname van de gebruikerssessie.