Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

COVID-19 bijlage bij HSMR-rapport

​Op 27 september zijn de digitale HSMR-rapporten 2019-2021 verstuurd naar de gemachtigde gebruikers van alle ziekenhuizen. Als extra bijlage is de rapportage ‘Inzicht in (sterfte)cijfers COVID-19 in 2021’ bijgevoegd. De gedrukte rapporten zijn op 27 september verzonden naar de raden van bestuur.

Namens de NVZ en NFU geeft DHD ziekenhuizen jaarlijks inzicht in de sterftecijfers. Het HSMR-rapport is in opdracht van DHD gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van LBZ-data. 71 ziekenhuizen hebben een HSMR-rapport ontvangen.

Evalueren van de geleverde zorg

Het HSMR-rapport maakt het mogelijk om de geleverde zorg te evalueren en gericht verbetermogelijkheden in het zorgproces aan te wijzen. Een significant hoge HSMR kan worden opgevat als een indicatie dat de kwaliteit van de zorg mogelijk – maar niet noodzakelijk – in het geding is. In aanvulling op het rapport stelt DHD het onderliggende microbestand met opnamegegevens beschikbaar. Hiermee kunnen de opnamen worden opgespoord die interessant zijn voor nader onderzoek.

Ziekenhuizen die de uitkomsten nader willen onderzoeken, kunnen hiervoor dossieronderzoek uitvoeren met behulp van de Hospital Data Viewer (HDV). Dit levert relevante informatie op voor de formulering van verbeterpunten.

Inzicht in sterftecijfers bij COVID-19

De gegevens in het HSMR-rapport hebben betrekking op de reguliere zorg in registratiejaar 2021. Opnamen van patiënten met de hoofddiagnose COVID-19 zijn net als vorig jaar uitgesloten van de indicatoren. Het CBS heeft dit jaar wel een HSMR-model berekend voor COVID-19. Aanvullend aan het HSMR-rapport bieden we de digitale rapportage ‘Inzicht in (sterfte)cijfers COVID-19 in 2021’ aan, met informatie over de sterfte bij COVID-19 in het eigen ziekenhuis in 2021. Het rapport bevat onder andere een SMR voor COVID-19. Dit rapport is samengesteld op basis van analyses door DHD.

Meer informatie

Op deze pagina vindt u meer informatie over het HSMR-rapport. Heeft u vragen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.