Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Implementatie VT leidt tot nieuwe termen

​Donderdag 17 februari zijn de nieuwe versies van de Diagnose- (3.23) en Verrichtingenthesaurus (2.21) gepubliceerd. In totaal zijn 521 concepten gewijzigd. Een groot deel van de wijzigingen vloeit voort uit de implementatie van de Verrichtingenthesaurus in Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente.

Wijzigingen

Diagnosethesaurus
In de Diagnosethesaurus zijn 265 concepten gewijzigd. Een aanzienlijk deel van de wijzigingen (75) resulteert uit het Snomedificatieproces waarbij SNOMED-CT-koppelingen zijn gewijzigd of nieuw zijn toegevoegd. Verder zijn voor Klinische Genetica 24 nieuwe termen inclusief koppeling naar ORPHAcodes opgenomen in de Diagnosethesaurus. De resterende wijzigingen komen voort uit wijzigingsverzoeken vanuit ziekenhuizen.

Verrichtingenthesaurus
In de Verrichtingenthesaurus zijn 256 concepten gewijzigd. Een aanzienlijk deel (105) van de wijzigingen komt voort uit wijzigingsverzoeken vanuit Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Deze ziekenhuizen hebben recent de Verrichtingenthesaurus geïmplementeerd. Tijdens dit traject is DHD met MST, ZGT en de betreffende wetenschappelijke verenigingen nagegaan in hoeverre de dekking van de Verrichtingenthesaurus verder verbeterd kon worden. Door deze wijzigingen sluit de lijst met medische verrichtingen nu nog beter aan op het gebruik.

Daarnaast is een deel van de wijzigingen (39) resultaat van het Snomedificatieproces. De overige wijzigingen komen voort uit wijzigingsverzoeken vanuit andere ziekenhuizen.

Om een goed overzicht te bieden van alle termen die opgenomen zijn in de Verrichtingenthesaurus, inclusief termen die niet zijn opgenomen in een specialismelijst, wordt vanaf de huidige uitlevering een spreadsheet meegeleverd met alle termen die de Verrichtingenthesaurus bevat.

Gemachtigde gebruikers kunnen de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus downloaden via Mijn DHD.

Ga naar Mijn DHD