Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Inzicht in (sterfte)cijfers COVID-19 verspreid met HSMR-rapport

Maandag 27 september zijn de digitale HSMR-rapporten 2018-2020 verstuurd naar de gemachtigde gebruikers van alle ziekenhuizen. De raden van bestuur ontvangen volgende week de gedrukte versies van het rapport. Als extra bijlage is dit jaar de DHD-rapportage ‘Inzicht in (sterfte)cijfers COVID-19 in 2020’ bijgevoegd.

Namens de NVZ en NFU geeft DHD ziekenhuizen jaarlijks inzicht in de sterftecijfers. De berekeningen en rapportages in het HSMR-rapport zijn in opdracht van DHD gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van LBZ-data. Net als vorig jaar ontvangen 71 ziekenhuizen een HSMR-rapport.

Het HSMR-rapport maakt het mogelijk om de geleverde zorg te evalueren en gericht verbetermogelijkheden in het zorgproces aan te wijzen. Een significant hoge HSMR kan worden opgevat als een indicatie dat de kwaliteit van de zorg mogelijk – maar niet noodzakelijk – in het geding is.

Ziekenhuizen die de uitkomsten nader willen onderzoeken, kunnen hiervoor dossieronderzoek uitvoeren met behulp van de Hospital Data Viewer (HDV). Dit levert relevante informatie op voor de formulering van verbeterpunten.

Inzicht in (sterfte)cijfers COVID-19

De gegevens in de rapportage hebben betrekking op de reguliere zorg in registratiejaar 2020. Opnamen van patiënten met hoofddiagnose COVID-19 zijn uitgesloten van de HSMR. Om na te gaan hoe deze groep in de toekomst kan worden meegenomen, is meer inzicht nodig.

Ziekenhuizen hebben daarom aanvullende DHD-analyses over de COVID-19-sterfte ontvangen in een bijlage bij het HSMR-rapport. In deze analyses ligt de nadruk op de ruwe sterftecijfers in het eigen ziekenhuis afgezet tegen andere ziekenhuizen. Ziekenhuizen met een abonnement op de Hospital Data Viewer kunnen bovenstaande informatie eveneens in de COVID-module van de HDV analyseren.

Meer informatie

Op deze pagina vindt u meer informatie over het HSMR-rapport. Heeft u vragen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Contact