Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwe diagnoseterm voor COVID-19-vaccinatie

Donderdag 21 oktober zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus (3.21) en Verrichtingenthesaurus (2.19) gepubliceerd. In totaal zijn 1.120 concepten gewijzigd.

Een nieuwe Nederlandse editie van SNOMED CT door Nictiz heeft mede geleid tot een groot aantal nieuwe afleidingen. Daarnaast is een nieuwe diagnoseterm toegevoegd voor toediening van COVID-19-vaccinatie bij verdenking op een allergische reactie.

Wijzigingen Diagnosethesaurus

In de Diagnosethesaurus zijn 348 concepten gewijzigd. Een aanzienlijk deel van de wijzigingen (211) komt voort uit het Snomedificatieproces waarbij SNOMED-CT-koppelingen zijn gewijzigd of nieuw zijn toegevoegd.

Verder is onlangs de mogelijkheid ontstaan om patiënten in het ziekenhuis te vaccineren indien er een risico is op een allergische reactie op het COVID-19 vaccin. Om de zorg voor deze patiënten juist te kunnen registreren, is er een nieuwe term toegevoegd: ‘verzoek om klinische COVID-19-vaccinatie vanwege risico op allergische reactie’. Hieraan gekoppeld is de ICD10 codering Z25.8 ‘Behoefte aan immunisatie tegen overige enkelvoudige virusziekten’. Aangezien in sommige ziekenhuizen het vaccineren al is gestart is, zal de term met terugwerkende kracht ingaan per 01-07-2021. De term is met DBC gekoppeld aan Kindergeneeskunde, Interne geneeskunde en Allergologie.

De resterende wijzigingen komen voort uit wijzigingsverzoeken vanuit ziekenhuizen.

Wijzigingen Verrichtingenthesaurus

In de Verrichtingenthesaurus zijn 772 concepten gewijzigd. Een aanzienlijk deel van de wijzigingen (7079) komt voort uit het Snomedificatieproces. De overige wijzigingen komen voort uit wijzigingsverzoeken vanuit ziekenhuizen.

Aparte typeringslijst Sportgeneeskunde per 1 januari 2022

De afgelopen jaren heeft de wetenschappelijke vereniging voor Sportgeneeskunde samengewerkt met de NZa om een aparte typeringslijst voor Sportgeneeskunde te ontwikkelen. 1 januari 2022 komt deze typeringslijst beschikbaar. DHD heeft in samenwerking met de Vereniging voor Sportgeneeskunde de huidige sportlijst uit de Diagnosethesaurus bekeken. Waar mogelijk worden de nieuwe dbc’s aan bestaande termen gekoppeld, worden termen verwijderd en worden nieuwe termen opgenomen. Het resultaat van deze samenwerking staat in Mijn DHD (‘20211021_8416_Sportgeneeskunde_Concept DBC_2022.xlsx’)

Gemachtigde gebruikers kunnen de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus downloaden via Mijn DHD.