Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Onderzoek naar topreferente zorg in STZ-ziekenhuizen

​Veel patiënten in STZ-ziekenhuizen ontvangen topreferente zorg, blijkt uit onderzoek van DHD in opdracht van de STZ. In dit onderzoek werd gekeken naar de omvang en kernmerken van topreferente zorg binnen de 26 STZ-ziekenhuizen.

Er is sprake van topreferente zorg als patiëntenzorg heel complex is, zoals bij meervoudige aandoeningen en/of diagnosen, of als de behandeling weinig voorkomt. Vaak zijn de zorgkosten voor deze patiënten relatief hoog. Veel topreferente zorg wordt verleend door de umc’s, die jaarlijks een extra vergoeding ontvangen om de hogere zorgkosten te dekken.

Het onderzoek van DHD laat zien dat ook veel patiënten in de STZ-ziekenhuizen topreferente zorg ontvangen. De uitkomsten van het onderzoek zijn besproken op de ALV van de STZ.

DHD heeft voor het onderzoek data van alle 26 STZ-ziekenhuizen opgevraagd bij de NZa. Om te bepalen welke zorg topreferent is, zijn de definities gehanteerd van de ROBIJN-systematiek die door de umc’s wordt gebruikt. De opgevraagde data bevatten informatie over alle patiënten uit 2016-2018 en de mate waarin deze voldoen aan de ROBIJN-definities.