Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Samen naar efficiënte aanleveringen

Gebruikerssessies OmniQ - 4 en 9 november 2021

‘Wij zijn een club uit Utrecht die iets moois doet met data’, trapt dagvoorzitter Stef Meihuizen (DHD) de tweede gebruikerssessie OmniQ af. Dat moois is inmiddels een breed palet aan producten en diensten, blijkt ook uit het programma van de sessies. Van efficiënt data aanleveren via OmniQ tot het terugkoppelen van waardevolle spiegelinformatie met SKI. En dat in nauwe samenwerking met andere partijen, waarvan IGJ, Zorginstituut, NVZ, DICA en MRDM aanwezig zijn.

200 bezoekers verdeeld over twee digitale bijeenkomsten: er is als vanouds veel belangstelling voor de gebruikerssessies OmniQ. Kwaliteitsadviseurs, BI-consulenten, artsen, datamanagers en marktanalisten bij ziekenhuizen en inmiddels ook revalidatie-instellingen… allemaal zijn ze betrokken bij de jaarlijkse aanlevering van kwaliteitsindicatoren voor de Transparantiekalender en Basisset MSZ. Deze aanlevering loopt ook dit jaar op de vertrouwde wijze via OmniQ, waarbij het inmiddels als een traditie voelt om het registratiejaar met elkaar af te trappen.

Nieuw in OmniQ: SONCOS-indicatoren

Nadat Meihuizen (teammanager Dataverzameling) heeft uitgelegd wat DHD de ziekenhuizen aanbiedt binnen de thema’s patiëntenzorg & kwaliteit, bedrijfsvoering & financiën en registratie & data, is het woord aan Ilse de Vogt. De projectmedewerker van OmniQ geeft een rondleiding door het portaal dat onlangs weer geopend is. Ze staat daarbij stil bij enkele vernieuwingen, zoals te zien is in onderstaande video:

Een van die ontwikkelingen is dat er voor het eerst SONCOS-indicatoren voor oncologische zorg zijn toegevoegd. De Vogt heeft ook direct een aanwijzing bij het invullen ervan: ‘Levert je instelling deze zorg in zijn geheel niet, zet het onderdeel dan in het instellingenmenu op “Niet van toepassing” zodat je de vragen niet hoeft in te vullen. Lever je de zorg wel, maar behandelde je het afgelopen jaar geen patiënten? Vul dan bij de betreffende vraag een 0 in.’

De vraag van een van de deelnemers of de SONCOS-indicatoren nu allemaal via OmniQ verlopen, wordt bevestigend beantwoord door het Zorginstituut: ‘Alles is inderdaad overgeheveld naar OmniQ.’ Tot slot wijst De Vogt de lokaal beheerders nogmaals op het feit dat er twee stappen zijn om gebruikers binnen de zorginstelling toegang te geven. ‘Je geeft de gebruiker via het DHD-accountbeheer toegang tot het portaal en vinkt vervolgens binnen OmniQ aan voor welke indicatorensets de gebruiker gemachtigd is.’

Van indicatoren naar verbeterdoelen

Nog een verandering die gevolgen heeft voor de aanlevering via OmniQ is de geleidelijke overgang van kwaliteitsindicatoren naar verbeterdoelen voor de Basisset MSZ. Omdat DHD hier zelf niet inhoudelijk bij betrokken is, zijn twee experts van de IGJ bij de sessies aanwezig om de overgang toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Hedy Folkersma, coördinerend specialistisch inspecteur MSZ bij de IGJ, omschrijft het als een overgang ‘van safety-1 naar safety-2’. Hiermee doelt ze op het feit dat er meer regie bij de zorginstellingen zelf komt te liggen aan de hand van de PDCA-cyclus. ‘In plaats van dat we heel gerichte indicatoren uitvragen, formuleren ziekenhuizen zelf hun aandachtspunten en analyseren ze jaarlijks de resultaten. Waar wil je volgend jaar staan? Wij kunnen ze daar uiteraard bij helpen.’

Voor het huidige registratiejaar worden acht verbeterdoelen uitgevraagd, naast de bekende indicatoren. De ambitie is om in 2023 helemaal overgeschakeld te zijn. Folkersma: ‘Hoeveel het er dan zullen zijn, is nog niet duidelijk. Wel willen we het behapbaar houden en zullen het er sowieso minder worden dan de huidige indicatoren.’ ‘We zien dit ook nadrukkelijk als een leerjaar, dus input is altijd welkom’, voegt haar collega Mariëlle Masselink (senior inspecteur) eraan toe.

Sjors van Aalst, beleidsadviseur bij de NVZ, geeft aan dat ziekenhuizen zelf ook invloed hebben op de registratielast. ‘Zoek niet de randen op bij het invullen van de verbeterdoelen. Dat je een bepaald aantal tekens de ruimte hebt, betekent niet dat je die ook volledig moet gebruiken.’ Een van de deelnemers vraagt of de verbeterdoelen ook van toepassing zijn voor revalidatie-instellingen. Dit is niet het geval, aangezien zij de Basisset MSZ niet hoeven aan te leveren.

Leren van de data

Lever je kwaliteitsindicatoren aan, dan wil je er als zorgprofessional ook van leren. Dat kan met de tool Spiegelinformatie Kwaliteitsindicatoren (SKI), die beschikbaar is voor iedereen met een DHD-account. Binnenkort verschijnt SKI in een nieuwe vormgeving; projectleider Christine Santing geeft een korte rondleiding.

Zo laat ze zien dat je per indicatorenset steeds dieper kunt inzoomen en zelf selecties kunt maken in verschillende benchmarkgroepen (al dan niet zelf samengesteld), registratiejaren en soorten visualisaties. Begin volgend jaar volgt bovendien een doorontwikkeling die de mogelijkheid tot export naar Excel (nu Word) terugbrengt als ook een overzichtspagina waarop je direct ziet waarop jouw instelling afwijkt van het landelijk gemiddelde. Ook komt volgend jaar een openbare versie van SKI beschikbaar met de indicatoren van de Transparantiekalender MSZ, om zo een bredere doelgroep te bereiken.

De verbeterdoelen zitten nu nog niet in SKI, legt de projectleider uit naar aanleiding van een vraag. ‘We zijn nog aan het uitdenken op welke manier dat mogelijk is, aangezien de persoonlijke doelen zijn aangeleverd via tekstvelden. Die zijn nu eenmaal lastig te benchmarken.’

Vragen aan de experts

‘Wil het Zorginstituut ook in de toekomst gebruik gaan maken van verbeterdoelen?’, luidt de vraag van een andere deelnemer. ‘Nee, dit gaat niet gelden voor de Transparantiekalender’, legt Laura Koopman van het Zorginstituut uit. ‘Deze doelen hebben betrekking op leren en verbeteren voor zorgaanbieders, keuze-informatie voor patiënten en zorginkoop door zorgverzekeraars. Hiervoor is landelijk vergelijkbare informatie nodig. De indicatoren worden bovendien opgesteld door verschillende inhoudelijke werkgroepen, dus het is ook aan hen. Kunnen de verbeterdoelen in de toekomst wel worden voorzien van landelijk vergelijkbare informatie, dan zouden deze alsnog onderdeel kunnen worden van een indicatorenset.’

Het vormt de opmaat voor een afsluitende vragenronde aan de diverse aanwezige experts. Zo wordt aan MRDM gevraagd wanneer de voorlopige en definitieve imports van indicatoren gepland staan. Lianne Sewuster, coördinator registraties bij MRDM: ‘Vorig jaar waren er inderdaad twee imports, dit jaar houden we het bij één definitieve aanlevering op 31 maart 2022.’

Meer info

OmniQ is eind oktober geopend voor aanlevering van het huidige registratiejaar. De aanleverplanning staat op deze pagina. Vanaf juli kunnen de indicatoren worden geanalyseerd in SKI. Heeft u aanvullende vragen over OmniQ of SKI? Neem dan contact met ons op.

Voor vragen over de Basisset MSZ verwijzen we u graag naar de IGJ en voor vragen over de Transparantiekalender naar het Zorginstituut Nederland.