Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Samenwerking VWS en DHD verwerking COVID-vaccinaties

​Van 22-29 mei namen 14 ziekenhuizen deel aan de vaccinatiepilot in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma COVID-19. Ziekenhuizen legden de circa 5.000 vaccinaties vast in het door het ministerie van VWS ontwikkelde registratiesysteem ZKVI. DHD werd door VWS gevraagd om als verwerker voor de ziekenhuizen op te treden.

Registreren van vaccinaties: waarom?

Ziekenhuizen hebben de medische verantwoordelijkheid over de vaccinaties die in het ziekenhuis worden gegeven. Elk ziekenhuis dat vaccineert, moet hierover gegevens vastleggen in het medisch dossier. De gegevens moeten bovendien 20 jaar bewaard blijven en op aanvraag inzichtelijk zijn. Om de registratie van vaccinatiegegevens in ziekenhuizen mogelijk te maken – het systeem van de GGD was hiervoor niet toereikend – heeft VWS ZKVI ontwikkeld.

Veilige dataverwerking

De vastgelegde gegevens moeten vervolgens veilig worden verwerkt. VWS mag niet zelf als verwerker optreden en heeft, in overleg met NVZ en NFU, DHD gevraagd de verwerkersrol op zich te nemen. Vanwege het grote maatschappelijk belang hebben wij in korte tijd de inspanningen geleverd om de gewenste dienstverlening voor de ziekenhuizen (inclusief juridische documentatie) te realiseren voor de pilotperiode.

Succesvolle pilot

De ziekenhuizen die vaccineerden waren: Amsterdam UMC (locatie AMC), OLVG, Medisch Centrum Leeuwarden, Deventer Ziekenhuis, Erasmus MC, Basalt, HagaZiekenhuis, Maasziekenhuis Pantein, Maastricht UMC+, Radboudumc, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, St Antonius Ziekenhuis, UMC Groningen en Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Dankzij de gezamenlijke inzet van alle betrokkenen is de pilot succesvol verlopen. De deelnemende ziekenhuizen hebben in totaal circa 5.000 vaccinaties gezet en deze geregistreerd in ZKVI. De data zijn daarna doorgeleverd aan het RIVM.

Vragen

Lees voor meer informatie over de totstandkoming van ZKVI deze blog van Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid en CIO bij het ministerie van VWS. Voor overige vragen kunt u contact met ons opnemen via 030 799 61 65 of info@dhd.nl.