Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Speciaal COVID-hoofdstuk in decembereditie ZOOM

Vandaag is de nieuwe editie van ZOOM verschenen, de periodieke rapportage met actuele kerncijfers over macro-ontwikkelingen in de Nederlandse ziekenhuiszorg. Nieuw in deze uitgave is het hoofdstuk ‘COVID in beeld’, wat op hoofdlijnen een overzicht geeft van de zorg voor coronapatiënten.

In ‘COVID in beeld’ tonen we het aantal COVID-19-besmettingen (met als bron RIVM) en -opnamen per maand. Daarnaast bevat het hoofdstuk grafieken over de gemiddelde opnameduur per golf en zorginstellingtype en per leeftijdsgroep.

Ook zijn in deze ZOOM-editie de landelijke productiecijfers voor 2021 over verleende zorg (aantal patiënten, opnamen, polikliniekbezoeken en dagopnamen) en over het gebruik van dure geneesmiddelen terug te vinden. De productiecijfers voor 2021 zijn nog niet volledig, deze zijn daarom voor deze rapportage bijgeschat.

Tot slot is de informatie over wachttijden uitgebreid. Deze editie geeft niet alleen wachttijden voor polikliniekbezoek, diagnostiek en behandeling, maar bevat ook een trendanalyse van de ontwikkeling in de wachttijden uitgesplitst per type ziekenhuis (academisch, topklinisch en algemeen).

Over ZOOM

ZOOM is gebaseerd op de data die DHD maandelijks via de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) van de ziekenhuizen ontvangt. De wachttijdinformatie berust op de data zoals vanaf september 2021 door ziekenhuizen aan de NZa aangeleverd. In het rapport kunt u bij verscheidene grafieken doorklikken naar onze informatieproducten waar u uitgebreidere informatie vindt over desbetreffende onderwerpen. De meeste van onze producten zijn zonder meerkosten beschikbaar. Als ziekenhuismedewerker kunt u een account aanvragen bij uw lokaal beheerder.

De ZOOM-rapportage is gratis op te vragen via deze pagina. Wilt u de rapportage voortaan automatisch elk kwartaal ontvangen? Vink deze optie dan aan in het formulier.