Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Systemische auto-immuunziekten beter vindbaar in DT

De nieuwe versies van de Diagnose- (3.18) en Verrichtingenthesaurus (2.16) zijn vandaag gepubliceerd in uitleverformaat 4.1. In totaal zijn 888 concepten gewijzigd. Er zijn met name nieuwe SNOMED-CT-koppelingen toegevoegd, maar daarnaast is binnen het project ARCH de vindbaarheid van systemische auto-immuunziekten verbeterd.

Wijzigingen Diagnosethesaurus

In de Diagnosethesaurus zijn 647 concepten gewijzigd. Een aanzienlijk deel van de wijzigingen (446) komt voort uit de nieuwe SNOMED-CT-release en het Snomedificatieproces waarbij SNOMED-CT-koppelingen zijn gewijzigd of nieuw zijn toegevoegd. Daarnaast is in samenwerking met ARCH, het medische expertiseplatform over zeldzame vormen van reuma, aan 71 systemische auto-immuunziekten in de Diagnosethesaurus het kenmerk “ARCH” gekoppeld. Aan veel van deze termen zijn ook synoniemen en zoektermen gekoppeld om de vindbaarheid van de termen in de medische praktijk te verhogen. Hierdoor kunnen deze zeldzame aandoeningen beter aan de bron geregistreerd worden. Deze data kunnen vervolgens bijvoorbeeld verzameld worden in een epidemiologische database, te gebruiken voor onderzoek.

Verder is op advies van de Nederlandse Internisten Vereniging voor twee COVID-termen de dbc-afleiding van Inwendige Geneeskunde per 1 mei 2021 gewijzigd van dbc 402 én 469 naar alléén 402. Toelichting over deze wijziging is te vinden op Mijn DHD. De resterende wijzigingen komen voort uit wijzigingsverzoeken vanuit ziekenhuizen.

Wijzigingen Verrichtingenthesaurus

In de Verrichtingenthesaurus zijn 241 concepten gewijzigd. Een aanzienlijk deel van de wijzigingen (124) komt voort uit de nieuwe SNOMED-CT-release en het Snomedificatieproces. De overige wijzigingen komen voort uit wijzigingsverzoeken vanuit ziekenhuizen.

Uitleveringen en uitleverformaten

De Diagnose- en Verrichtingenthesaurus zijn gepubliceerd in uitleverformaat 4.1. Voordat u de bestanden downloadt, raden we aan bij uw leverancier na te vragen of het epd/zis dit uitleverformaat kan inlezen en of u al gebruik kunt maken van automatische vastlegging van de nieuwe codes in combinatie met de Verrichtingenthesaurus.

Uitlevering

Gemachtigde gebruikers kunnen de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus downloaden via Mijn DHD. Deze versie van de thesaurus is tot stand gekomen met medewerking van onder andere de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten, het RIVM, Nictiz, de NVZ en de NFU.

De thesauri worden in 2021 eens in de twee maanden (in de even maanden) uitgeleverd. In de tussenliggende (oneven) maanden kan de Diagnose- en/of Verrichtingenthesaurus optioneel worden uitgeleverd indien hier een actuele aanleiding voor is. Ziekenhuizen kunnen hiervoor een verzoek indienen bij DHD.

Was-wordt-lijsten

Iedere uitlevering is voorzien van was-wordt-lijsten met daarin de wijzigingen ten opzichte van de vorige uitlevering. Het is ook mogelijk was-wordt-lijsten bij ons op te vragen over meerdere maanden terug, bijvoorbeeld september 2018 ten opzichte van december 2018.