10 evenementen

Do 2 augustus 2018

DHD is opgericht in 2008 en viert dit jaar dus zijn 10-jarig bestaan! Daar staan we deze zomer bij stil aan de hand van top-10-lijstjes en verhalen die u meenemen naar verleden, heden en toekomst.

Vandaag tonen we u een greep uit de evenementen en bijeenkomsten die we de afgelopen 10 jaar hebben georganiseerd. De andere artikelen in deze reeks vindt u via het menu links (of onderaan deze pagina als u in de mobiele weergave kijkt).

10jaarLOGO.PNG

Was u erbij? 10 evenementen en bijeenkomsten van DHD


111016 DHD bijeenkomst HDV en dossieronderzoek 032.jpgDe afgelopen 10 jaar waren velen van u aanwezig bij onze bijeenkomsten. U dacht met ons mee over de doorontwikkeling van producten en liet zich inspireren aan de hand van actuele thema’s. Dat deed u bij DHD, in het (eigen) ziekenhuis of zelfs tussen de panda’s.

We hebben 10 evenementen geselecteerd waar we graag met u op terugblikken. Heeft u een of meerdere bijeenkomsten van DHD bijgewoond? Klik dan op de link onder aan dit artikel om uw herinnering(en) met ons te delen.   

 

1.

24 april 2012 – Themamiddag HSMR: dossieronderzoek en registratie
Gebouw Oudlaen, Utrecht

Themamiddag HSMR.PNG


Dit was de eerste bijeenkomst die DHD in het kader van de HSMR organiseerde. In de jaren daarna volgden er nog meerdere. Tijdens deze themamiddag  in 2012 kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Hoe kan de registratie, die de basis vormt van de HSMR-berekeningen, verbeterd worden?
  2. Hoe kunnen de uitkomsten worden gebruikt voor dossieronderzoek om knelpunten rondom patiëntveiligheid op te sporen?
2.

26 september 2013 – Congres 50 jaar LMR
Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

50jaarLMR2.PNG

Een samenwerking tussen DHD en de NVMA, omdat er dit jaar veel te vieren was: de NVMA die 50 jaar bestond, DHD dat zijn 5-jarig jubileum vierde en het 50-jarig bestaan van de LMR (nu de LBZ). Aan de hand van een uitgebreid programma  hadden de sprekers het met u over bronregistratie, eenheid van taal, financieel economische impact van dbc’s, de rol van SNOMED CT in de registratie en een blik op de toekomst. 


3.

19 november 2015 – Symposium kwaliteit van ziekenhuiszorg

VUmc, Amsterdam

In de week van de patiëntveiligheid organiseerde DHD, in samenwerking met de NVZ, de NFU en VUmc, het symposium Kwaliteit van Ziekenhuiszorg. De deelnemers werden door Chris Polman, lid raad van bestuur, welkom geheten in het VUmc. Onder leiding van dagvoorzitter Wout Adema belichtten verschillende sprekers uit de ziekenhuizen en UMC’s en van de NZa, de NVZ en DHD  hun visie op en ervaringen met kwaliteitsregistraties, LBZ-indicatoren en dossieronderzoek. De dag werd afgesloten met een paneldiscussie. 

Symposium 2015 2.jpg Symposium2015.jpg

4.

24 september 2015 – Avondsymposium Diagnosethesaurus
Muntgebouw Utrecht

‘Heeft iemand van u thuis een partner die, toen u vanochtend zei dat u naar een symposium over de Diagnosethesaurus gaat, wist waar u het over had?’ Deze vraag stelde dagvoorzitter Gert-Jan van Boven aan de 175 deelnemers van het symposium. Op dat moment was de Diagnosethesaurus net een paar maanden in gebruik, inmiddels wordt er alweer drie jaar mee gewerkt en downloadt 85% van de ziekenhuizen de lijsten. 

240915 73 DHD Symposium Diagnosethesaurus.jpg 240915 54 DHD Symposium Diagnosethesaurus.jpg

5.

Sinds 2015 – Workshops DHD-dashboard
Gebouw Oudlaen, Utrecht

DHD organiseert al vanaf 2015 vier keer per jaar de workshop DHD-dashboard, om gebruikers praktische tips te geven over het instrument. Onderdelen die aan bod komen, zijn onder andere de verkoopprijzenbenchmark, marktaandelen en Geneesmiddelenmonitor. Na een uitgebreide demonstratie gaan de deelnemers zelf aan de slag met het analyseren van data van hun eigen ziekenhuis. Voor dit jaar zijn er nog plekken vrij. U kunt zich hier aanmelden


6.

15 november 2016 – Symposium Kwaliteitsindicatoren & Transparantie
Centraal Museum, Utrecht

Op 15 november 2016 stonden in het Centraal Museum de volgende vragen met betrekking tot de kwaliteitsindicatoren centraal: 

  • Waar staan we nu?  
  • Wie brengt ons helderheid? 

2016 kwaliteitsindicatoren 2.jpg

Experts van het Zorginstituut Nederland, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (nu de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), de NVZ, het AMC, Ziekenhuis St Jansdal en DHD deelden hun ervaringen, inzichten en visies met het publiek. Vervolgens werden drie interactieve workshops gegeven door de NVZ en NFU, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

“De sprekers sloten goed aan bij de dagelijkse praktijk in de ziekenhuizen. De workshop was leuk ingestoken en van toegevoegde waarde. Door de interactie leerde je gemakkelijk en laagdrempelig collega's in het veld kennen.” 


2016 kwaliteitsindicatoren 1.jpg

7.

Sinds 2016 – Gebruikersdag OmniQ
Gebouw Oudlaen, Utrecht

Ziekenhuizen maken alweer drie jaar gebruik van OmniQ, het portaal voor het invullen van onder andere de kwaliteitsindicatoren van de Transparantiekalender (Zorginstituut Nederland) en de Basisset MSZ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). Sinds 2018 wordt OmniQ ook gebruikt voor het invullen van de Enquête Jaarcijfers Ziekenhuizen (EJZ). 

Tijdens de jaarlijkse gebruikersdag hebben gebruikers de gelegenheid om OmniQ voor de startdatum te bekijken, hun vragen te stellen en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Ook dit jaar staat er weer een gebruikersdag op de planning, voorafgaand aan de opening van OmniQ op 1 januari 2019. Houd hiervoor onze website in de gaten.   

“Heldere demonstraties van OmniQ en SKI. Open, ontspannen uitwisseling van ideeën met en onder elkaar. Gelegenheid om met collega’s en andere partijen in het veld te spreken en te discussiëren.”


8.

27 juni 2017 – Landelijke themabijeenkomst Heropnamen
Ouwehands Dierenpark, Rhenen

Heropnamenratio 039.jpgOp deze bijzondere locatie kwamen zo’n 100 kwaliteitsadviseurs, medisch specialisten en codeurs bijeen om de landelijke themabijeenkomst Heropnamen bij te wonen én natuurlijk ook om de reuzenpanda’s Wu Wen en Xin Ya te bewonderen. Tijdens deze bijeenkomst lag de nadruk op de LBZ-indicator Heropnamenratio. Een veelbelovende indicator met verbeterpunten, is de conclusie die aan het eind van de bijeenkomst werd getrokken. 

“Ik heb nu meer inzicht in hoe de indicator Heropnamen in elkaar zit en hoe ik hier het beste gebruik van kan maken”.  


Heropnamenratio 124.jpg

9.

7 november 2017 – Symposium Verrichtingenthesaurus
Spoorwegmuseum, Utrecht

Tegen het decor van het Spoorwegmuseum vond op 7 november het symposium Verrichtingenthesaurus plaats. Deelnemers luisterden naar presentaties over de totstandkoming van de lijst, de resultaten van een impactanalyse, toekomstige praktijktoepassingen en de mogelijkheden voor informatieuitwisseling. Ook was er gelegenheid om bij te praten met EPD/ZIS-leveranciers, Verrichtingenthesaurusexperts, medewerkers van Registratie aan de bron en deelnemers van andere ziekenhuizen.

DHD_Spoorwegmuseum-81.jpg DHD_Spoorwegmuseum-188.jpg


10.

27 juni 2018 – Landelijke themabijeenkomst Kwaliteit van zorg: een reis van indicatoren naar patiëntveiligheid
Corpus, Leiden

Een tijdje geleden werd in Corpus gesproken over de LBZ-indicatoren (HSMR, OLO, Heropnamenratio en de mogelijke nieuwe indicator Heroperaties) en dossieronderzoek. Deelnemers werden kritisch aan het denken gezet over het gebruik van de indicatoren en kregen tools gepresenteerd om gemakkelijker dossiers te selecteren ten behoeve van dossieronderzoek. Na de reis van indicatoren naar patiëntveiligheid gingen de aanwezigen in groepjes uit elkaar om zelf een reis te maken: de reis door de mens. Geheel in stijl leest u hier het reisverslag van de bijeenkomst. 

“Informatief, interactief, laagdrempelig, voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Erg leuk ook dat voor de themabijeenkomsten locaties worden uitgezocht die iets extra's te bieden hebben!”


Kwaliteit van zorg 27 juni 1.jpg Kwaliteit van zorg 27 juni 2.jpg


Vooruitblik: symposium 'Op weg naar het nieuwe onderhandelen' 

Bij DHD zitten we niet stil, we zijn alweer druk bezig met de organisatie van de volgende bijeenkomst. Op 9 oktober 2018 organiseren wij het symposium ‘Op weg naar het nieuwe onderhandelen’

Sprekers van onder andere Zorgverzekeraars Nederland, de NVZ en diverse ziekenhuizen benaderen het onderhandelingsproces met zorgverzekeraars elk vanuit een andere invalshoek en gaan hierover met u in gesprek. Daarnaast leert u hoe u het DHD-dashboard inzet om uw eigen cijfers te analyseren en te benchmarken. 

Meer informatie, het programma en de mogelijkheid om in te schrijven volgen binnenkort. Noteer 9 oktober alvast in uw agenda!


Uw ervaring

Wij zijn erg benieuwd naar uw ervaringen met DHD. Welke evenementen heeft u bijgewoond? Hoe lang kent u DHD al en wat is uw leukste of meest bijzondere herinnering? Laat het ons weten via dit formulier.