Deelsessies Landelijke themabijeenkomst kwaliteit van zorg bekend

Eind juni is het zover: de jaarlijkse Landelijke themabijeenkomst kwaliteit van zorg. Met dit jaar als thema ‘op zoek naar de verloren patiënt’. Naast het plenaire programma kunt u zich ook opgeven voor twee interactieve deelsessies:

1. Terugdringen adverse events bij geneesmiddelengebruik
2. LBZ: indicatoren en meer
3. De toekomst van de Heropnamenratio (in samenwerking met CBS)
4. De verloren patiënt in beeld: ervaringen delen met elkaar

Lees verder voor een beschrijving van de sessies.

1. Terugdringen van adverse events bij geneesmiddelengebruik

Het gebruik van geneesmiddelen kan tot adverse events leiden. Voorziene bijwerkingen kunnen bovendien van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven van een patiënt. Hoe bepaal je of de werking van een geneesmiddel opweegt tegen deze mogelijke bijwerkingen? Sjoukje van der Bij (informatieanalist DHD) gaat hier samen met een ziekenhuisapotheker en u over in gesprek. Want bent u al aan de slag met het terugdringen van adverse events bij geneesmiddelengebruik? En welke informatie uit de LBZ kunt u gebruiken om dit inzichtelijk te maken?


2. LBZ: indicatoren en meer

De LBZ bevat medische gegevens van alle ziekenhuizen en is daarmee een rijke bron van informatie. Ze liggen onder andere aan de basis van de HSMR, OLO en Heropnamenratio. Hoe kun je er nog meer uithalen om de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken? Janine Ghielen (informatieanalist DHD) en Emile Strijbos (data-analist DHD) gaan in een interactieve sessie samen met u op deze vraag in. Hoe gebruikt u de data nu al? En aan welke informatie heeft u nog meer behoefte?

151116 DHD congres Utrecht 098.jpg

3. De toekomst van de Heropnamenratio (in samenwerking met het CBS)

De Heropnamenratio is al een aantal jaren een indicator in de Basisset MSZ van de IGJ. Maar in hoeverre draagt deze indicator daadwerkelijk bij aan kwaliteitsverbetering? Welke doorontwikkelingen zouden u meer inzicht in de kwaliteit van zorg geven? Corine Penning (statisch onderzoeker CBS) en Karin Hekkert (informatieanalist DHD) gaan hierover met u in gesprek. Zou uitbreiding met heropnamen die volgen op de dagopname bijvoorbeeld een vollediger beeld geven? Of zou de classificatie van heropnamen kunnen worden verbeterd om potentieel vermijdbare heropnamen nog beter in kaart te brengen?


4. De verloren patiënt in beeld: ervaringen delen met elkaar

Op welke manier maakt uw ziekenhuis de verloren patiënt inzichtelijk? En hoe doen andere ziekenhuizen dit? In deze interactieve sessie gaat u onderling in gesprek en leert u van elkaars ervaringen. Welke methoden voor monitoring zet uw ziekenhuis bijvoorbeeld in? En op welke manier leidt dit tot verbetering van de kwaliteit van zorg? De nieuwe ideeën en concrete handvatten die u met elkaar opdoet, kunt u vervolgens weer gebruiken om de zorg voor die ene patiënt nog verder te verbeteren.


Volledig programma landelijke themabijeenkomst bekijken