Hoe gebruiken andere ziekenhuizen de HDV?

​Eind maart kwamen HDV-gebruikers van 20 ziekenhuizen bijeen om van gedachten te wisselen over ontwikkelingen in de Hospital Data Viewer (HDV) en hun ervaringen met elkaar te delen. De Gebruikersdag HDV – inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie – leidt tot veel nieuwe input en inzichten voor het monitoren en verbeteren van de patiëntveiligheid in de ziekenhuizen. 

Hoe doen andere ziekenhuizen dit? 

Een mooie interactie ontstond toen een beleidsmedewerker Patiëntveiligheid en Kwaliteit van het Diakonessenhuis (Utrecht) vertelde over haar ervaringen met de HDV en hoe zij deze inzetten bij dossieronderzoek. Na haar open vraag hoe andere ziekenhuizen dit aanpakken, werden ervaringen uitgewisseld waarmee ziekenhuizen van elkaars aanpak en bevindingen konden leren. 


Nieuwe mogelijkheden

Elk jaar worden ook een aantal nieuwe functionaliteiten gepresenteerd. Dit jaar kregen de deelnemers onder andere een voorproefje van de nieuwe flexibele rapportagemogelijkheid. Hiermee kunnen rapportages gemaakt worden van de resultaten van dossieronderzoek, op basis van zelfgekozen filters. De flexibele rapportage kwam de volgende dag, op 28 maart, beschikbaar in de HDV. 

Ook gingen de deelnemers zelf aan de slag om ervaring op te doen met de Blunt-classificatie waarmee heropnamen geclassificeerd kunnen worden naar vermoedelijke mate van vermijdbaarheid. Daarnaast kwam de Automatische Triggermethode aan bod, die ziekenhuizen kan helpen bij het effectief selecteren van dossiers voor dossieronderzoek. Deze methode is nog niet beschikbaar in de HDV, maar ziekenhuizen kunnen er wel al mee aan de slag door middel van een microbestand waarin voor iedere patiënt wordt aangegeven welke triggers er aanwezig zijn.


Wat wil de gebruiker?

Bij de ontwikkeling van de HDV staan de wensen van gebruikers centraal. Tijdens de bijeenkomst zijn potentiële ontwikkelingen getoetst en nieuwe wensen geïnventariseerd. In de loop van 2019 worden diverse nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan de HDV om gebruikers nog beter te kunnen ondersteunen met informatie over de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid in het ziekenhuis.   


Meer informatie of vragen?

Wilt u meer weten over de HDV? Neem dan contact met ons op of vraag hier een brochure aan.