Een kijkje in de Codeerspiegel

Vanaf 1 december kunt u gebruikmaken van de Codeerspiegelspiegel in het LBZ-portaal. Hierin ziet u hoe uw ziekenhuis codeert in vergelijking met andere ziekenhuizen in uw peergroup. Afwijkingen gesignaleerd? Gebruik ze als startpunt voor meer inzicht en verbetering van de registratie.  

Hoe werkt de Codeerspiegel?

Voor elke ICD-10-code wordt het aantal coderingen van uw ziekenhuis vergeleken met het verwachte aantal coderingen. Dit verwachte aantal is gebaseerd op de diagnosecodering van de andere ziekenhuizen in uw peergroup. In de Codeerspiegel laten we hiervan de 15 grootste afwijkingen zien. In het geval van vermoedelijke overcodering is het mogelijk de specifieke opnamen te bekijken en hier analyses op uit te voeren. 

Zoals de naam al suggereert is de Codeerspiegel vooral een instrument voor reflectie. Afwijkingen die in de Codeerspiegel worden aangemerkt wijzen dan ook niet per se op fouten, maar kunt u zien als startpunt voor verder onderzoek. In deze handleiding leest u hoe u het meeste uit de Codeerspiegel kunt halen.


Kennissessie LBZ: Eerste hulp bij uniform coderen

Tijdens de kennissessie LBZ lichten we het gebruik van de Codeerspiegel verder toe. Meer informatie en het inschrijfformulier vindt u op deze pagina


Toegang tot de Codeerspiegel in het LBZ-portaal

Het LBZ-portaal is bereikbaar via https://lbz.dhd.nl. Voor de Codeerspiegel gaat u naar Kwaliteit > Medisch > Codeerspiegel. Toegangsrechten voor het LBZ-portaal vraagt u eenvoudig aan via de lokaal beheerder in uw ziekenhuis. Onze servicedesk vertelt graag wie dit is.