Marktinformatie 2016 en verkoopprijzenbenchmark 2017 beschikbaar in DHD-dashboard

​​In het DHD-dashboard zijn een aantal onderdelen geactualiseerd met nieuwe data​​. Aan de marktinformatie op basis van de LBZ-financieel is de data over 2016 toegevoegd. De verkoopprijzenbenchmark is nu ook beschikbaar voor 2017.

Marktinformatie op basis van de LBZ-financieel

De marktinformatie op basis van de LBZ-financieel (te vinden onder het thema Markt) bevat nu naast de data over 2015 ook de data over 2016. De marktaandelen zijn zichtbaar voor de zorginstellingen die data aanleveren aan de LBZ-financieel of ten behoeve van de NFU-monitor. 

Tevens is de methode waarmee de marktvolledigheid wordt bepaald, vernieuwd. De marktvolledigheid geeft een indicatie van de volledigheid van de aangeleverde data. Hoe hoger de marktvolledigheid in uw regio, hoe representatiever de gepresenteerde marktaandelen zijn. U kunt de marktvolledigheid zichtbaar maken via de schuifknop boven de landkaart. Een uitgebreide toelichting op de gebruikte methode vindt u in het dashboard.

U kunt de marktinformatie voor uw verzorgingsgebied op twee manieren inzien: via de landkaarten en in de analysetool. U kunt de analysetool gebruiken om eenvoudig marktanalyses te maken, sneller tot inzichten in patiëntstromen te komen en marktinformatie te verzamelen voor het onderbouwen van businesscases voor specifieke zorg.


Verkoopprijzenbenchmark

De verkoopprijzenbenchmark (te vinden onder het thema Financieel) is geactualiseerd en bevat nu ook de data over 2017. Voor dit jaar worden voorlopig enkel de verkoopprijzen van de DBC-zorgproducten getoond omdat de dure geneesmiddelen, als onderdeel van de los declarabele zorgactiviteiten, door de overgang naar de Z-index nog niet (goed) worden aangeleverd. De verkoopprijzenbenchmark bevat nu data over 2014 tot en met 2017 en is gebaseerd op de aanleveringen aan de LBZ-financieel en de losse aanleveringen ten behoeve van de NFU-monitor en/of de Omzetmonitor.

Met behulp van de verkoopprijzenbenchmark kunt u per product (DBC-zorgproduct of los declarabele zorgactiviteit), productgroep, productsoort of voor de gehele zorginstelling uw verkoopprijzen vergelijken met die van de afzonderlijke peers. In het dashboard vindt u de top 5 relatief hoog geprijsde en top 5 relatief laag geprijsde producten en productgroepen. In de bijbehorende download zijn alle producten en productgroepen opgenomen. U kunt deze informatie gebruiken in het kader van de onderhandelingen met zorgverzekeraars.


Toegang tot het DHD-dashboard

Klik hier​ om naar het DHD-dashboard te gaan (inlog vereist). Heeft u nog geen toegang tot het DHD-dashboard? Neem dan contact op met de lokaal beheerder in uw ziekenhuis. Hij/zij kan u toegang verlenen. Weet u niet wie de lokaal beheerder in uw ziekenhuis is, neem dan contact op met onze Servicedesk (zie contactgegevens hieronder).  

Meer informatie?

Heeft u vragen over het DHD-dashboard, neem dan contact op met onze Servicedesk.