Nieuwe informatie en visualisaties in Geneesmiddelenmonitor

Vanaf deze week kunt u gebruikmaken van de vernieuwde Geneesmiddelenmonitor. Hierin vindt u een uitgebreide range aan informatie en visualisaties over het gebruik van dure geneesmiddelen in uw ziekenhuis ten opzichte van een peergroup. 

De informatie is onderverdeeld in vier invalshoeken: 

  1. Specialisme
  2. Diagnose
  3. Geneesmiddel/stofnaam
  4. Patiënt

Bij binnenkomst in de Geneesmiddelenmonitor ziet u direct bij welke tien specialismen, diagnosen en geneesmiddelen de meeste unieke patiënten voorkomen in uw ziekenhuis en in welke mate u hierbij afwijkt van de peergroup. U kunt deze overzichten ook weergeven op basis van percentage patiënten met een duur geneesmiddel, aantal verstrekkingen, omzet en omzet per patiënt. Een handige functionaliteit is dat de grafieken aanklikbaar zijn; door op een staaf in een grafiek te klikken, kunt u inzoomen op een bepaalde doorsnede en op basis hiervan uw analyse voortzetten. 

Screenshot Geneesmiddelenmonitor nov18-1.png

Analyse van de vier invalshoeken

Via de verschillende tabbladen kunt u de informatie over de vier invalshoeken verder analyseren. Onder elk tabblad worden diverse grafieken getoond. Zo ziet u bij Diagnose bijvoorbeeld welke typen geneesmiddelen (zoals oncolytica en stollingsfactoren) en welke geneesmiddelen (bijvoorbeeld adalimumab of rituximab) uw ziekenhuis bij een bepaalde diagnose verstrekt, afgezet tegen de resultaten van de peergroup. De grafieken voor het tabblad Patiënt komen binnenkort beschikbaar.


Gebruik van biosimilars

Het tabblad Stofnaam bevat onder andere een monitor die u inzicht geeft in het gebruik van biosimilars. Zodra u een geneesmiddel selecteert waarvoor biosimilars op de markt zijn, worden twee visualisaties getoond waarin het marktaandeel van de biosimilars over de tijd en per instelling wordt weergegeven. 

Screenshot Geneesmiddelenmonitor nov18-2.png

Wat is de Geneesmiddelenmonitor? 

In 2017 heeft DHD in opdracht van de NVZ, NFU en NVZA de Geneesmiddelenmonitor ontwikkeld voor de Nederlandse ziekenhuizen. Met de Geneesmiddelenmonitor houdt u grip op uw beleid ten aanzien van dure geneesmiddelen en krijgt u inzicht in de doelmatigheid en het gepast gebruik van dure geneesmiddelen. Deze inzichten kunt u onder andere gebruiken voor de onderhandelingen met zorgverzekeraars.


Eenvoudig toegang tot de Geneesmiddelenmonitor

Ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de NVZ of NFU kunnen zonder meerkosten eenvoudig toegang krijgen tot de Geneesmiddelenmonitor. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is een gebruikersaccount aanvragen via de lokaal beheerder binnen uw ziekenhuis. U kunt vervolgens met uw gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op https://gm.dhd.nl. Weet u niet wie uw lokaal beheerder is? Neem dan contact met ons op.