Onderzoek de impact van de Verrichtingenthesaurus op uw organisatie

​​Sinds juli 2017 wordt de Verrichtingenthesaurus als bèta-versie uitgeleverd. Aan de hand van deze bèta-uitlevering is het UMC Utrecht, met ondersteuning van DHD, gestart met een impactanalyse. Een aantal andere ziekenhuizen start hier binnenkort mee. Ook uw ziekenhuis kan een impactanalyse uitvoeren.

Wat houdt een impactanalyse in?

Wanneer een ziekenhuis overgaat tot implementatie van de Verrichtingenthesaurus, heeft dat impact op systemen, mensen, rapportages en processen. Door een impactanalyse uit te voeren, krijgt het ziekenhuis inzicht in de voordelen die de Verrichtingenthesaurus oplevert en wat nodig is om deze te implementeren. DHD biedt hierbij ondersteuning met onder andere een implementatiehandreiking en migratietabel. Ziekenhuizen kunnen de impactanalyse op papier doen voordat ze overgaan op implementatie in het ZIS/EPD.

Aan de hand van een of meerdere specialismen nemen ziekenhuizen de verschillende onderdelen onder de loep. Zo wordt onderzocht wat de impact is op:

  • zorgverleners en de zorgadministratie

  • diverse registratieprocessen

  • financiën

  • informatievoorziening met betrekking tot de bedrijfsvoering

  • onderzoek

  • functioneel beheer

  • technologie

​Afhankelijk van onder andere de grootte van het ziekenhuis, de scope van de analyse en de beschikbaarheid van medewerkers neemt een impactanalyse ongeveer zes weken tot drie maanden in beslag.


Welke ondersteuning biedt DHD?

DHD stelt informatiemateriaal beschikbaar voor ziekenhuizen. Zo kan diverse documentatie via de website worden gedownload, waaronder een implementatiehandreiking, richtlijnen, use cases en een migratietabel Verrichtingenbestand (CBV) – Verrichtingenthesaurus. CBV-gebruikende instellingen kunnen deze migratietabel als leidraad gebruiken bij (de analyse van) een overgang.

​DHD biedt daarnaast hands-on ondersteuning aan de eerste ziekenhuizen die een impactanalyse aanvragen en/of tot implementatie van de Verrichtingenthesaurus overgaan. De inzichten die dit oplevert, worden gedeeld met andere ziekenhuizen. De ondersteuning omvat onder andere een aftrapbijeenkomst en afstemming gedurende het traject.


Hoe leer ik meer over de impactanalyses die al worden uitgevoerd?

Momenteel voert het UMC Utrecht een impactanalyse uit die dit najaar wordt afgerond. De resultaten hiervan worden gepresenteerd op het Symposium Verrichtingenthesaurus dat DHD op 7 november organiseert in het Spoorwegmuseum Utrecht. Klik hier voor meer informatie.

​Daarnaast gaan enkele andere ziekenhuizen binnenkort een impactanalyse uitvoeren of zijn ze hier inmiddels mee gestart. De resultaten van de diverse analyses worden verwerkt in de documentatie en meegenomen bij de begeleiding van andere ziekenhuizen.


Hoe kan mijn ziekenhuis een impactanalyse uitvoeren?

Als u contact met ons opneemt leggen wij u graag de mogelijkheden uit.