Terugblik Kennissessies LBZ 2016 en nieuwe bijeenkomsten 2017

​​​Wat begon met één Kennissessie LBZ in februari heeft uiteindelijk geleid tot zes bijeenkomsten in 2016. Mede door de hoge opkomst, een gemiddeld rapportcijfer 8 als beoordeling en de interactiviteit van de sessies, kijken wij terug op een geslaagde reeks bijeenkomsten. In 2017 organiseren wij de Kennissessie LBZ nog een keer. Ook staat er een nieuwe bijeenkomst gepland: de Kennissessie ICD-10 Codeadviezen 2016.​

DHD heeft in 2016 zes keer de Kennissessie LBZ georganiseerd. Hierbij waren 120 deelnemers (met name medisch codeurs en hoofden zorgadministratie) uit 55 ziekenhuizen aanwezig. Uit de evaluatieformulieren maken wij op dat de deelnemers waardevolle kennis hebben opgedaan en uitgewisseld: 


'De kennissessie was leerzaam voor mij als medisch codeur. De registratie in de ICD-10, de gevolgen voor de HSMR, de verrichtingenthesaurus, de Hospital Data Viewer. Ben meer te weten gekomen over gegevensvastlegging in de LBZ.' 


'Goed om inhoudelijk en gezamenlijk met DHD en andere ziekenhuizen te spreken over punten die belangrijk zijn bij de LBZ-registratie.' 


'Door de interactie met de deelnemers, leverden de kennissessies ook voor DHD relevante input op. Zo weten we nu beter waar codeurs tegenaan lopen en kunnen we op deze punten betere ondersteuning bieden.'​

 

Inhoud

In de kennissessies kwamen diverse onderdelen van de LBZ aan bod, zoals details over het aanleverproces en het LBZ-datamodel, registratie aan de bron, ICD-10, belangrijke variabelen voor de registratie en de rol van de medisch codeur. Ook was er veel aandacht voor het belang van goede data(registratie): als de kwaliteit van de data goed is, zie je dat terug in de informatie die hieruit gegeneerd wordt. Dit werd toegelicht aan de hand van de LBZ-indicator HSMR en de informatieproducten Hospital Data Viewer (HDV) en het DHD-dashboard. 

Door de kleinschaligheid van de bijeenkomst (20 personen per sessie) was er volop ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen tussen de deelnemers onderling.

 

Nieuwe bijeenkomsten 2017

​Kennissessie LBZ

Vanwege het succes van de Kennissessie LBZ organiseert DHD deze bijeenkomst in 2017 nog een keer, op 23 mei 2017. U kunt zich hier inschrijven​.

 

Kennissessie ICD-10 codeadviezen 2016

Deelnemers aan de Kennissessie LBZ hebben aangegeven meer informatie over de ICD-10 te willen ontvangen. DHD organiseert daarom in 2017 twee keer de Kennissessie ICD-10 codeadviezen 2016. 

Diagnosecodering is een belangrijk onderdeel van de LBZ-registratie, omdat de diagnoses voor deze registratie volgens de ICD-10-classificatie vastgelegd dienen te worden. Om medisch codeurs te ondersteunen bij een uniforme diagnosecodering publiceert DHD elk kwartaal een document met nieuwe en gewijzigde ICD-10 codeadviezen. 

Tijdens de kennissessie worden de ICD-10 codeadviezen die in 2016 zijn uitgebracht besproken. Samen met de deelnemers worden de adviezen één voor één behandeld en is er ruimte om eventuele verschillen in interpretatie te bespreken en vragen over de tot nu toe gepubliceerde adviezen te beantwoorden. Ook worden te verwachten adviezen voor 2017 gepresenteerd en kunnen deelnemers aangeven voor welke onderwerpen zij algemene codeadviezen wensen. 

De Kennissessie Codeadviezen vindt plaats op dinsdag 31 januari 2017 en donderdag 9 februari 2017. Op deze pagina vindt u meer informatie en kunt zich inschrijven. Op beide datums zijn 50 plekken beschikbaar.  

Wij verwelkomen u graag bij onze bijeenkomsten​!​