Update Geneesmiddelenmonitor: o.a. diagnosegroepen en biosimilars toegevoegd

De Geneesmiddelenmonitor heeft een grote update gekregen. Naast het toevoegen van data over 2017 zijn, mede op basis van de G-standaard, filtermogelijkheden toegevoegd voor diagnosegroepen, indicaties, aanspraak op vergoedingen, biosimilars en on- versus off-label gebruik.

In de Geneesmiddelenmonitor, die bereikbaar is via het DHD-dashboard, kunt u als ziekenhuisapotheker of financieel manager het verstrekkingspatroon van dure geneesmiddelen vergelijken met andere ziekenhuizen. Op die manier doet u inzichten op die u onder andere kunt gebruiken ten behoeve van beleid en ter onderbouwing van gesprekken met zorgverzekeraars.

Sinds 2017 is de G-standaard van kracht waarmee uitgebreide informatie met betrekking tot geneesmiddelen wordt vastgelegd. In het kader hiervan leveren ziekenhuizen informatie aan waarmee kan worden bepaald voor welke toepassingen een bepaald medicijn wordt voorgeschreven. Dit heeft mede geleid tot een update van de Geneesmiddelenmonitor, waarbij de volgende onderdelen zijn toegevoegd:

Data over 2017
De Geneesmiddelenmonitor maakt gebruik van de LBZ-data die ziekenhuizen aanleveren aan DHD. Deze data zijn bijgewerkt met de aangeleverde gegevens over 2017. De data in de Geneesmiddelenmonitor worden maandelijks ge├╝pdatet.

Diagnosegroepen
Ziekenhuizen leveren aan DHD de diagnosen aan waarvoor een bepaald medicijn wordt voorgeschreven. Deze diagnosegroepen zijn als filtermogelijkheid toegevoegd aan de Geneesmiddelenmonitor, zodat u op basis hiervan analyses kunt maken.

Indicaties
Op basis van de G-standaard leveren ziekenhuizen sinds 2017 aan voor welke indicaties bepaalde geneesmiddelen zijn voorgeschreven. Deze indicaties zijn als filtermogelijkheid toegevoegd aan de Geneesmiddelenmonitor.

Aanspraak op vergoedingen
Voor het voorschrijven van het ene geneesmiddel kan een ziekenhuis wel een vergoeding krijgen en voor het andere niet. Met dit filter kunt u ervoor kiezen om deze groepen wel of niet in de overzichten te tonen.

Biosimilars
Een biosimilar is een biologisch geneesmiddel dat soortgelijk is aan het origineel waarvan het patent is verlopen. Met dit filter kunt u kiezen of u biosimilars wilt weergeven in de overzichten.

On- versus off-label gebruik
Als een geneesmiddel niet conform de geregistreerde indicatie wordt toegepast, oftewel off-label gebruik, kan dit consequenties hebben. Met dit filter kunt u selecteren welke soorten toepassingen in het overzicht worden getoond.

Screenshot-Geneesmiddelenmonitor.png

Toegang tot de Geneesmiddelenmonitor

Wilt u ook gebruikmaken van de Geneesmiddelenmonitor in het DHD-dashboard? Ziekenhuizen die zijn aangesloten bij DHD kunnen eenvoudig toegang krijgen. U kunt een account aanvragen via de lokaal beheerder in uw ziekenhuis. Weet u niet wie dit is? Neem dan contact met ons op.


'Onderbouwd met elkaar in gesprek over geneesmiddelen'

Pieter Helmons, ziekenhuisapother in het St Jansdal in Harderwijk, legt uit hoe de Geneesmiddelenmonitor hem ondersteunt bij het maken van afgewogen keuzes. Klik hier om het interview te lezen.