Presentaties kennissessie diagnosethesaurus voor ChipSoft-ziekenhuizen op 24 januari

​​​​​​​​​Dinsdag 24 januari 2017 organiseerde DHD de kennissessie diagnosethesaurus voor ChipSoft-ziekenhuizen.

De kennissessie startte met een samenvatting van de huidige stand van zaken. Daarnaast werd de planning van 2017 besproken, met als belangrijkste punten:

  • Synoniemen verwijderen die niet (geheel) synoniem zijn aan de diagnoseterm
  • Consistentie van de inhoud vergroten, waaronder naamgeving van de termen, ICD-10 afleidingen en vulling tussen de specialismesets. 

Vervolgens gaven het Diakonessenhuis Utrecht en de Alrijne Zorggroep een presentatie over de implementatie van de diagnosethesaurus in hun ziekenhuis en de gebruikerservaringen tot nu toe. 

ChipSoft gaf uitleg en inzage met betrekking tot de laatste veranderingen voor het gebruik van de diagnosethesaurus binnen het EPD. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Zoekfunctie binnen de medische diagnose in plaats van vooraf aan de medische diagnose.
  • Een andere DBC vastleggen dan wordt afgeleid uit de diagnosethesaurus bij een medische diagnose. Daarbij zit een verplicht veld voor de reden om af te wijken van de vastgelegde DBC.

Daarnaast is het per gebruiker mogelijk om in de basis- of uitgebreide lijst te zoeken. Dit is per gebruiker op te slaan als een eenmalige of standaard zoekconfiguratie.

Vanuit de zaal kwam de vraag of er zoektermen kunnen worden vastgelegd. Momenteel is het bezwaar dat medische diagnosen onvindbaar zijn doordat deze te gespecificeerd zijn vastgelegd. Daarom bekijken DHD en ChipSoft de mogelijkheden rond de gebruiksvriendelijkheid van het EPD.​


DT klein 1.jpg DT klein.jpg DT klein 4.jpg


DT klein 5.jpg DT klein 9.jpg DT klein 7.jpg