‘Van numerieke discussies naar betekenisvolle uitkomsten’

Woensdag 28 november werd registratiejaar 2018 voor de kwaliteitsindicatoren in OmniQ op traditionele wijze afgetrapt met de jaarlijkse gebruikersdag OmniQ. Zo’n honderd adviseurs kwaliteit & veiligheid en andere experts op het gebied van kwaliteitsindicatoren kwamen bijeen in Utrecht om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken.

Verslag Gebruikersdag OmniQ - woensdag 28 november 2018


groepsfoto.jpg

‘1.800 kwaliteitsindicatoren invullen, dat is veel. Wij hopen het ongemak voor u zoveel mogelijk te verminderen’, trapt dagvoorzitter Sezgin Cihangir van DHD de ochtend af. Het sluit nauw aan bij de boodschap van Sjors van Aalst, beleidsadviseur bij de NVZ. ‘Wij horen vaak: Het is zoveel, het moet minder. Daar werken we met z’n allen heel hard aan, maar je moet niet met grof geweld gaan schrappen.’ 

zaal 2 klein.jpgEen boodschap waar Ria Zondervan, beleidsadviseur bij de NFU, zich in kan vinden. ‘We moeten van numerieke discussies naar betekenisvolle uitkomsten voor alle partijen.’ Op haar bewust scherpe stelling dat de Transparantiekalender van de NZa moet worden afgeschaft, wordt ontkennend gereageerd vanuit de zaal: ‘Dat is wat rigoureus, maar het is goed om eens een stapje terug te doen en met ziekenhuizen, patiënten en verzekeraars samen te kijken welke indicatoren er écht toe doen met het oog op kwaliteit en patiëntveiligheid.’

DHD heeft geen rol in het bepalen van de kwaliteitsindicatoren. Wel proberen we met behulp van OmniQ het aanleverproces voor ziekenhuizen zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Zo vertelt projectleider Monique Ubink dat OmniQ ruim een maand eerder is geopend voor de indicatoren van de Transparantiekalender, Basisset MSZ en Inzicht in Revalidatie, zodat ziekenhuizen alvast aan de slag kunnen. Ook is de homepage van OmniQ overzichtelijker gemaakt en zijn de bugs van afgelopen jaar opgelost.

De planning voor de aanleveringen en het proces eromheen zijn niet wezenlijk veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. Wel zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in het importeren van de indicatoren van DICA, Renine en Perined. Lokaal beheerders binnen de ziekenhuizen worden via OmniQ en mailings op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en aandachtspunten.

Na een informatieve presentatie van Dolf de Boer van Nivel over de PROM-wijzer, een hulptool bij het leren werken met deze op de patiënt ingestoken kwaliteitsindicatoren, gaat de zaal in discussie over de verschillende onderwerpen van de ochtend. Zo worden de soms strakke aanleverdeadlines van specifieke sets en nut en noodzaak van indicatoren besproken. 

Sezgin klein.jpgWij wensen u veel succes bij het aanleveren. Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze Servicedesk