HSMR-rapport 2017-2019 verstuurd naar de ziekenhuizen

21 september zijn de digitale HSMR-rapporten 2017-2019 verstuurd naar de gemachtigde gebruikers van alle ziekenhuizen. De gedrukte versies van het rapport worden 1 oktober naar de raden van bestuur verstuurd.

Namens de NVZ en NFU geeft DHD ziekenhuizen jaarlijks inzicht in de sterftecijfers. De berekeningen en rapportages in het HSMR-rapport zijn in opdracht van DHD gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van LBZ-data. Net als vorig jaar ontvangen 71 ziekenhuizen een HSMR-rapport.

Het HSMR-rapport maakt het mogelijk om de geleverde zorg te evalueren en gericht verbetermogelijkheden in het zorgproces aan te wijzen. Een significant hoge HSMR kan worden opgevat als een indicatie dat de kwaliteit van de zorg mogelijk – maar niet noodzakelijk – in het geding is. 

Ziekenhuizen die de uitkomsten nader willen onderzoeken, kunnen hiervoor dossieronderzoek uitvoeren met behulp van de Hospital Data Viewer (HDV). Dit levert relevante informatie op voor de formulering van verbeterpunten.


Meer informatie

Op deze pagina vindt u meer informatie over het HSMR-rapport. Heeft u vragen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.