Laatste uitlevering thesauri in uitleverformaten 3.1 en 3.2

Donderdag 25 oktober zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus (2.40) en de Verrichtingenthesaurus (1.9) uitgeleverd. In deze versies van de thesauri zijn wijzigingsverzoeken en SNOMED CT-koppelingen doorgevoerd. Dit was de laatste keer dat uitleverformaten 3.1 en 3.2 werden uitgeleverd.

Uitleveringen en uitleverformaten

Beide uitleveringen zijn zowel in uitleverformaat 3.1 als 3.2 gepubliceerd. Uitleverformaat 3.2 bevat ten opzichte van 3.1 structuurwijzigingen om extra data te kunnen opnemen in de thesauri. De EPD/ZIS-leverancier kan deze data toepassen in de functionaliteit van het EPD, zodat de zorgverleners beter worden gefaciliteerd. Meer informatie over dit uitleverformaat vindt u op deze pagina.

In december 2018 wordt uitleverformaat 4.0 voor de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus ge├»ntroduceerd. Uitleverformaten 3.1 en 3.2 worden deze uitlevering (25 oktober 2018) voor het laatst uitgeleverd. 

In verband met de toenemende vraag naar koppelingen met andere codestelsels is voor uitleverformaat 4.0 een generieke mappingtabel ingericht. Deze tabel maakt het mogelijk om meervoudige afleiding naar andere codestelsels te realiseren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Apache IV-codes van de NICE-registratie. De nieuwe codemappings die worden toegevoegd, staan beschreven in het document Kenmerken en codemapping.

Om het nieuwe uitleverformaat niet vlak voor de feestdagen uit te leveren, is besloten de uitlevering in december vervroegd te laten plaatsvinden en de uitlevering in november te laten vervallen. Dit betekent dat de uitlevering van 30 november 2018 vervalt en de uitlevering van december een week eerder plaatsvindt, op de 15e.


Maandelijkse uitlevering

Om de Diagnosethesaurus en de Verrichtingenthesaurus actueel te houden, levert DHD maandelijks een nieuwe versie uit die ziekenhuizen kunnen implementeren in het EPD/ZIS. Gemachtigde gebruikers kunnen de thesauri downloaden in Mijn DHD. Het uitleverschema vindt u hier.

Deze versies van de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus zijn tot stand gekomen met medewerking van onder andere de wetenschappelijke verenigingen van medische specialisten, het RIVM, Nictiz, de NVZ en de NFU.


Was-wordt-lijsten

Iedere uitlevering is voorzien van was-wordt-lijsten met daarin de wijzigingen ten opzichte van de vorige uitlevering. Het is ook mogelijk was-wordt-lijsten bij ons op te vragen over meerdere maanden terug, bijvoorbeeld april 2018 ten opzichte van december 2017.