Hulp bij LBZ-jaarafsluiting 2019: inzicht in niet-gecodeerde opnamen

​Het LBZ-portaal is uitgebreid met een nieuwe indicator die medisch codeurs ondersteunt bij de jaarafsluiting van de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (medische data). Sinds februari kunnen gebruikers zien welke klinische opnamen en langdurige observaties niet-gecodeerd zijn aangeleverd, terwijl zij wel voldoen aan de definities van de NZa.

​Het gecodeerd aanleveren van opnamen die voldoen aan de NZa-definities is een van de voorwaarden om de LBZ te kunnen afsluiten. Medisch codeurs worden verzocht de niet-gecodeerde opnamen te controleren en ze, indien van toepassing, gecodeerd te heraanleveren. 

Voor de afsluiting van registratiejaar 2019 gelden de volgende deadlines:

  • 31 maart: Tussen 1 en 31 maart moeten alle maanden van 2019 minimaal één keer opnieuw worden aangeleverd. 
  • 15 april: Na bovenstaande heraanleveringen ontvangen ziekenhuizen een rapport met resterende aandachtspunten die uiterlijk 15 april moeten worden opgelost.
  • 30 april: Uiterste datum voor het retourneren van de akkoordverklaring 2019.

In het LBZ-portaal kunnen ziekenhuizen ook andere indicatoren raadplegen die hen ondersteunen bij de jaarafsluiting. Daarnaast geeft de FAQ Aanleveren van opnamen aan de LBZ meer informatie over het aanleveren van gecodeerde en niet-gecodeerde opnamen.