Registratiejaar 2019 LBZ afgesloten > Rapport LBZ-indicatoren verstuurd

Op 30 april is registratiejaar 2019 van de medische LBZ afgesloten. Ondanks de ontwikkelingen rond COVID-19 zijn de data sneller aangeleverd dan voorgaande jaren en is bovendien de kwaliteit van de aangeleverde bestanden gestegen. Op basis van deze data is onder andere het Rapport LBZ-indicatoren samengesteld, dat deze week is verstuurd naar de ziekenhuizen.

Dit jaar was het eerste ziekenhuis al op 19 maart klaar met de jaarafsluiting van de medische LBZ; een week eerder dan vorig jaar. Diezelfde maand – dus een maand voor de deadline – volgden nog 18 ziekenhuizen. In 2019 waren er 5 ziekenhuizen in maart klaar met de jaarafsluiting.

Daarnaast is het opvallend dat het aantal klantvragen over de jaarafsluiting met meer dan de helft afnam ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd zagen we een sterke stijging in het aantal gebruikers van het LBZ-portaal, de online tool waarmee ziekenhuizen de voortgang van de aanlevering en kwaliteit van de data kunnen analyseren.


Terugkoppeling van de informatie

Op basis van de definitieve data is onder andere het Rapport LBZ-indicatoren gepubliceerd, met daarin de HSMR (voorlopig), Onverwacht Lange Opnameduur (OLO) en Heropnamenratio. Afgelopen maandag (25 mei) werden de digitale rapporten samen met de achterliggende microbestanden digitaal beschikbaar gesteld in Mijn DHD. Uiterlijk 15 juni worden de gedrukte rapporten verstuurd naar de raden van bestuur.

Daarnaast vindt u de LBZ-indicatoren in de volgende informatieproducten:

  • De Hospital Data Viewer (HDV) is bijgewerkt met de definitieve medische LBZ-data over registratiejaar 2019. Met de HDV kunnen ziekenhuizen de HSMR, OLO en Heropnamenratio gedurende het jaar al monitoren en mogelijke afwijkingen direct opsporen en analyseren.
  • Het HSMR-cijfer in het Rapport LBZ-indicatoren betreft de voorlopige HSMR. De definitieve HSMR (berekend door het CBS) wordt uiterlijk 1 oktober in het HSMR-rapport gepubliceerd.  
  • De voorlopige HSMR is sinds 11 mei beschikbaar in Mijn DHD voor doorlevering aan de NZa. De teller en noemer voor de OLO en Heropnamenratio zijn 13 mei beschikbaar gesteld in OmniQ, als onderdeel van de Basisset MSZ van de IGJ.
  • De LBZ-indicatoren zijn ook bijgewerkt in de Monitor LBZ-indicatoren.


Zorgvuldig hergebruik van de data

De LBZ-data zijn behalve voor verplichte aanleveringen ook van belang voor het doen van wetenschappelijk onderzoek en het maken van landelijk beleid op het gebied van volksgezondheid, gezondheidszorg en verkeersveiligheid. Na de jaarafsluiting ontvangen wij van diverse partijen een verzoek voor het leveren van deze data. Deze gegevensverzoeken worden zorgvuldig behandeld en altijd getoetst aan het gegevensprotocol. De medische LBZ-data worden ook – samen met andere databronnen – gebruikt voor de periodieke ZOOM-rapportage.


Nog geen inzicht in de LBZ-indicatoren?

Via de lokaal beheerder in uw ziekenhuis kunt u toegang vragen voor de informatieproducten die u inzicht geven in patiëntenzorg en kwaliteit. Weet u niet wie de lokaal beheerder is of wilt u eerst meer informatie? Neem dan contact met ons op.


Voortaan onze nieuwsberichten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief