Binnenkort beschikbaar: digitale rapportage over COVID-19

Hoe kunnen we vanuit de LBZ zinvolle medisch-inhoudelijke informatie over COVID-19 terugkoppelen? De informatieanalisten van DHD zijn met deze vraag aan de slag gegaan. Het resultaat: op korte termijn ontvangen de ziekenhuizen een digitale rapportage.

COVID-19 houdt ons allemaal bezig. Als DHD voorzien we de ziekenhuizen daarom graag van bruikbare informatie. De LBZ-indicatoren HSMR, OLO en Heropnamenratio bieden echter weinig inzicht in deze patiƫntengroep, aangezien er geen goede schattingen te maken zijn voor de sterfte, ligduur en heropnamen.


Nadruk op ruwe cijfers en detailinformatie

Daarom zijn onze informatieanalisten bezig met het maken van een rapportage op basis van de ruwe cijfers, waarbij we ingaan op detailinformatie. Deze digitale rapportage wordt op korte termijn opgeleverd voor de ziekenhuizen. Hierbij kijken we onder andere naar aantallen opnamen en sterfte per week, gemiddelde ligduur per week, gemiddeld aantal IC-dagen, nevendiagnosen, complicaties en e-triggers.

Daarnaast willen we de patient journey inzichtelijk maken. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar de gemiddelde ligduur op eerst de afdeling, vervolgens op de IC en daarna weer op de afdeling. De gegevens worden vergeleken met de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) en de landelijke cijfers. Bij voldoende animo willen we dit op termijn ook interactief beschikbaar stellen in de Hospital Data Viewer (HDV).


Tipje van de sluier

Binnenkort dus meer hierover! Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Landelijk gezien neemt de gemiddelde ligduur van COVID-19-patiƫnten na verloop van tijd per week af, is nierfalen de meest voorkomende complicatie en zien we dat de gemiddelde ligduur op de IC landelijk het langst is voor de leeftijdsgroep 40-49 jaar. Dit laatste verschilt sterk per ziekenhuis.


Zie deze pagina voor meer updates en ontwikkelingen omtrent COVID-19.

Voortaan onze nieuwsberichten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief