Rapportage opstart oncologische zorg

​De verwijzingen en behandelingen voor mensen met kanker zijn tijdens de corona-uitbraak minder hard teruggelopen dan voor andere diagnosen. Toch heeft de corona-uitbraak geleid tot 65.000 minder verwijzingen voor oncologische zorgvragen. Dat blijkt uit een rapportage van NZa, RIVM, SONCOS, DHD, ZorgDomein, IKNL en DICA.

​DHD vraagt ziekenhuizen op verzoek van de NZa versneld data aan te leveren aan de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). Deze data worden onder andere gebruikt om inzicht te krijgen in uitgestelde zorg door de coronacrisis. Een eerste resultaat hiervan is de rapportage 'Analyse van de gevolgen van de coronacrisis voor de oncologische zorg'.

In het rapport komt onder andere naar voren dat het aantal oncologiepatiënten in ziekenhuizen na de uitbraak met bijna de helft is afgenomen. Een uitzondering hierop is oncologische kindergeneeskunde. Het aantal gevonden tumoren is voor de meeste tumoren met ongeveer een kwart gedaald en voor  huidkanker zelfs met de helft. Vanaf week 15 zien we weer een stijging van met name het aantal gedetecteerde huidtumoren.

Ook de komende maanden zal DHD de (financiële en medische) LBZ-data versneld blijven uitvragen en doorleveren aan de NZa. Daarnaast gaan we eigen rapportages publiceren en koppelen we op andere manieren COVID-gerelateerde informatie terug aan de ziekenhuizen. Zo is COVID-19 als diagnosegroep opgenomen in de Hospital Data Viewer, waardoor deze patiënten kunnen worden geïncludeerd en geëxudeerd in analyses.

De volledige rapportage over de oncologische zorg vindt u op deze pagina en een actueel overzicht van COVID-gerelateerde ontwikkelingen binnen DHD staat hier.


Voortaan onze nieuwsberichten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief