Diagnose- en Verrichtingenthesaurus: 450 nieuwe of gewijzigde SNOMED CT-koppelingen

Vandaag zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus (3.12) en Verrichtingenthesaurus (2.11) gepubliceerd in uitleverformaat 4.1. Ruim 1.000 concepten zijn gewijzigd. In samenwerking met Nictiz zijn voor 450 van deze concepten SNOMED-CT koppelingen toegevoegd of gewijzigd.

In de Diagnosethesaurus zijn 343 concepten gewijzigd. Meer dan de helft van deze concepten, 192, komt voort uit SNOMED CT-koppelingen. In de Verrichtingenthesaurus zijn 665 concepten gewijzigd, waarvan 258 concepten een koppeling of gewijzigde koppeling met SNOMED CT hebben gekregen. 245 wijzigingen in de Verrichtingenthesaurus zijn uitgevoerd voor het specialisme Plastische Chirurgie. Op advies van de wetenschappelijke vereniging zijn een groot aantal synoniemen (interface-termen), conciliumcodes en DBC-adviezen gewijzigd. Ook is de laatste uitlevering (juni 2020) van het CBV verwerkt in de Verrichtingenthesaurus.


Uitleveringen en uitleverformaten

De Diagnose- en Verrichtingenthesaurus zijn gepubliceerd in uitleverformaat 4.1. Voordat u de bestanden downloadt, raden we aan bij uw leverancier na te vragen of het epd/zis dit uitleverformaat kan inlezen en of u al gebruik kunt maken van automatische vastlegging van de nieuwe codes in combinatie met de Verrichtingenthesaurus. Meer informatie over uitleverformaat 4.1 vindt u op deze pagina.


Uitlevering

Gemachtigde gebruikers kunnen de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus downloaden via Mijn DHD. Deze versie van de thesaurus is tot stand gekomen met medewerking van onder andere de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten, het RIVM, Nictiz, de NVZ en de NFU.

De thesauri worden in 2020 eens in de twee maanden (in de even maanden) uitgeleverd. U vindt het uitleverschema hier. In de tussenliggende (oneven) maanden kan de Diagnose- en/of Verrichtingenthesaurus optioneel worden uitgeleverd indien hier een actuele aanleiding voor is. Ziekenhuizen kunnen hiervoor een verzoek indienen bij DHD.


Was-wordt-lijsten

Iedere uitlevering is voorzien van was-wordt-lijsten met daarin de wijzigingen ten opzichte van de vorige uitlevering. Het is ook mogelijk was-wordt-lijsten bij ons op te vragen over meerdere maanden terug, bijvoorbeeld september 2018 ten opzichte van december 2018.


Voortaan onze nieuwsberichten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief