Nieuwe publicatie Diagnose- en Verrichtingenthesaurus

​Donderdag 24 juni zijn de nieuwe versies van de Diagnose- (3.19) en Verrichtingenthesaurus (2.17) gepubliceerd in uitleverformaat 4.1. In totaal zijn 841 concepten gewijzigd. Er zijn met name nieuwe SNOMED-CT-koppelingen toegevoegd.

Wijzigingen

Diagnosethesaurus

In de Diagnosethesaurus zijn 293 concepten gewijzigd. Een aanzienlijk deel van de wijzigingen (215) komt voort uit het Snomedificatieproces waarbij SNOMED-CT-koppelingen zijn gewijzigd of nieuw zijn toegevoegd. De resterende wijzigingen komen voort uit wijzigingsverzoeken vanuit ziekenhuizen.


Verrichtingenthesaurus

In de Verrichtingenthesaurus zijn 548 concepten gewijzigd. Een aanzienlijk deel van de wijzigingen (424) komt voort uit het Snomedificatieproces. De overige wijzigingen komen voort uit wijzigingsverzoeken vanuit ziekenhuizen.


Uitleveringen en uitleverformaten

De Diagnose- en Verrichtingenthesaurus zijn gepubliceerd in uitleverformaat 4.1. Voordat u de bestanden downloadt, raden we aan bij uw leverancier na te vragen of het epd/zis dit uitleverformaat kan inlezen en of u al gebruik kunt maken van automatische vastlegging van de nieuwe codes in combinatie met de Verrichtingenthesaurus. Meer informatie over uitleverformaat 4.1 vindt u op deze pagina.


Uitlevering

Gemachtigde gebruikers kunnen de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus downloaden via Mijn DHD. Deze versie van de thesaurus is tot stand gekomen met medewerking van onder andere de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten, het RIVM, Nictiz, de NVZ en de NFU.

De thesauri worden in 2021 eens in de twee maanden (in de even maanden) uitgeleverd. U vindt het uitleverschema voor 2021 hier. In de tussenliggende (oneven) maanden kan de Diagnose- en/of Verrichtingenthesaurus optioneel worden uitgeleverd indien hier een actuele aanleiding voor is. Ziekenhuizen kunnen hiervoor een verzoek indienen bij DHD.


Was-wordt-lijsten

Iedere uitlevering is voorzien van was-wordt-lijsten met daarin de wijzigingen ten opzichte van de vorige uitlevering. Het is ook mogelijk was-wordt-lijsten bij ons op te vragen over meerdere maanden terug, bijvoorbeeld augustus 2020 ten opzichte van december 2020.Voortaan onze nieuwsberichten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief