Eerste ziekenhuis aan de slag met de Verrichtingenthesaurus

​Vandaag heeft Noordwest Ziekenhuisgroep de Verrichtingenthesaurus in gebruik genomen. Hiermee is Noordwest het eerste ziekenhuis dat overstapt op de nieuwe registratiestandaard voor medische verrichtingen in het EPD.

​De overgang van Noordwest Ziekenhuisgroep van het CBV naar de Verrichtingenthesaurus volgt na een grondige voorbereiding. Begin dit jaar rondde het ziekenhuis een impactanalyse af waarin het onderzocht wat de overstap betekent voor de verschillende afdelingen en systemen en welke voordelen het oplevert. In dit artikel gaat hoofd Zorgadministratie Jos van Helvoirt dieper in op de impactanalyse.


Actuele termen, intuïtief gebruik

De Verrichtingenthesaurus richt zich op de medisch-inhoudelijke bronregistratie in het EPD. Hierdoor kunnen artsen exact vastleggen wat zij in de praktijk uitvoeren. Zij selecteren de juiste verrichting uit de lijst die wordt ingeladen in het EPD. Deze lijst, die tweemaandelijks wordt bijgewerkt, is overzichtelijk, actueel en intuïtief in gebruik doordat de termen zijn opgesteld in de taal van de arts en afleiden naar de juiste ZA-codes. Bovendien leidt het principe van eenheid van taal tot diverse voordelen binnen en buiten de eigen instelling:


De Verrichtingenthesaurus is in opdracht van de NVZ en NFU ontwikkeld door DHD en medisch specialisten van de wetenschappelijke verenigingen. Ziekenhuizen en Nictiz hebben uitvoerige ondersteuning geboden door de termen en afleidingen naar onder meer SNOMED CT te controleren en valideren. Ook zijn zij betrokken bij het beoordelen van de wijzigingsverzoeken die door ziekenhuizen worden ingediend.


Kennissessie op 28 januari 2020

Omdat Noordwest Ziekenhuisgroep als eerste ziekenhuis praktijkervaring opdoet met de Verrichtingenthesaurus, deelt het die kennis graag met andere ChipSoft-gebruikers. Daarom organiseren wij dinsdag 28 januari 2020 van 13.15 tot 16.00 uur een kennissessie bij Noordwest, locatie Alkmaar.

Tijdens deze sessie, die gratis toegankelijk is voor ChipSoft-gebruikers, vertellen onder andere voorzitter Raad van Bestuur Joop Hendriks, hoofd Zorgadministratie Jos van Helvoirt, implementatiemanager Willem Onderwater en een medisch specialist over hun ervaringen met de thesaurus. Ook gaat ChipSoft deze middag met u in gesprek over de technische mogelijkheden.

Ga voor het volledige programma en aanmelden naar deze pagina.


De Verrichtingenthesaurus in uw ziekenhuis

Diverse ziekenhuizen onderzoeken de mogelijkheden om ook over te stappen op de Verrichtingenthesaurus. Dit doen zij onder andere aan de hand van een impactanalyse. Wilt u hier meer informatie over ontvangen? Neem dan contact met ons op.