ZOOM: Impact tweede coronagolf en (online) inloopuur

In de ZOOM-rapportage publiceert DHD elk kwartaal de actuele kerncijfers over macro-ontwikkelingen in de Nederlandse ziekenhuiszorg. In het rapport dat vandaag is uitgebracht is bovendien de impact van de COVID-crisis op de ziekenhuiszorg in heel 2020 inzichtelijk gemaakt (inclusief de tweede golf). Heeft u vragen over het rapport? Op 20 april kunt u deelnemen aan het online ZOOM-inloopuur.

Impact tweede coronagolf

Tijdens de coronacrisis is aan ZOOM extra informatie over COVID-19 toegevoegd. In de rapportage december 2020 waren de data van de eerste drie kwartalen van 2020 opgenomen. In deze ZOOM is de impact van de COVID-crisis op de ziekenhuiszorg in heel 2020 inzichtelijk gemaakt, waaronder de tweede golf die plaatsvond in het vierde kwartaal. In de volgende editie (juni 2021) geeft ZOOM ook inzage in de bruto productiewaarde en netto omzet van 2020. Dit wordt gebaseerd op de enquête die zorginstelllingen invullen over de hoogte van hun gefactureerde omzet waarvan de resultaten in mei binnen zijn.


Bovenstaande factsheet bevat enkele kerncijfers van ZOOM. De volledige rapportage is gratis op te vragen via deze pagina. Wilt u ZOOM voortaan automatisch elk kwartaal ontvangen? Vink deze optie dan aan in het aanvraagformulier.


ZOOM-inloopuur (online)

20 april organiseert DHD van 15.00 tot 16.00 uur een online ZOOM-inloopuur. Tijdens dit inloopuur kunt u bij onze deskundigen terecht met vragen over de ZOOM-rapportage en wat de data betekenen voor uw ziekenhuis. De deelnamelink van de Microsoft Teams-vergadering voor het ZOOM-inloopuur kunt u aanvragen via deze pagina.


Over ZOOM

ZOOM is in opdracht van de NVZ en NFU gemaakt door DHD. De rapportage is gebaseerd op de data die DHD maandelijks via de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) van de ziekenhuizen ontvangt. Daarnaast worden de uitkomsten gebruikt van de jaarlijkse enquête onder de zorginstellingen waarin wordt gevraagd naar de (verwachte) hoogte van de gefactureerde omzet, voor en na toepassen van de contractafspraken met de zorgverzekeraars. Zoals reeds vermeld zijn hiervan de uitkomsten over 2020 nog niet allemaal binnen, zorginstellingen hebben tot 1 mei de tijd om de enquête in te vullen. Deze worden verwerkt in de volgende editie van ZOOM in juni.


Voortaan onze nieuwsberichten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief