AI-ondersteund coderen werpt zijn vruchten af
Samen met 20 ziekenhuizen ontwikkelen we een AI-model dat de codering van dagopnamen ondersteunt en waar mogelijk automatiseert. De ontwikkeling van het model bevindt zich in de afrondende fase: het is inmiddels in staat ongeveer 65% van de dagopnamen van een betrouwbare hoofddiagnose te voorzien.
Deze automatisering zorgt voor een lastenverlichting en geeft de codeurs ruimte om zich te richten op de lastigere dossiers. Samen met de deelnemende ziekenhuizen en zis-leveranciers werken we nu toe naar het in productie nemen van het model en tegelijkertijd de start van fase 3 van het project. In die derde fase wordt het model getraind op het coderen van klinische opnamen en nevendiagnosen.
Implementatie van het dagopnamenmodel
Honderdduizenden dagopnamen uit 5 volledige registratiejaren van 6 ziekenhuizen zijn gebruikt om het AI-model te trainen. Talloze ontslag- en polibrieven, PA- en OK-verslagen vormden de input van het model. Aan de hand van de informatie in deze vrije tekstbronnen heeft het model geleerd patronen te herkennen waarmee het zo’n 65% van alle dagopnamen van een betrouwbare hoofddiagnosecodering kan voorzien.
Met de afronding van de trainingsfase beweegt het project zich naar de implementatie- en doorontwikkelingsfase. Ziekenhuizen die alsnog willen deelnemen, kunnen dat op dit moment nog tegen relatief weinig inspanningen en kosten doen. Aan de hand van instructies die binnen het project worden gedeeld, kunnen de voorbereidingen voor deelname snel worden afgerond. Zo heeft het Diakonessenhuis als nieuwe deelnemer met behulp van een script van het Maasstad ziekenhuis in slechts enkele weken de voorbereidende stappen voor deelname doorlopen. Het model wordt daar binnenkort in productie genomen.
Om het gebruik van het codeermodel optimaal te faciliteren, zijn implementatieafspraken gemaakt met de twee grootste zis-leveranciers. Epic heeft een functionaliteit ontwikkeld om de output van het model te integreren in de codeermodule van hun zis. Hierdoor blijven ziekenhuizen in één systeem werken. ChipSoft is een vergelijkbare aanpassing van haar codeermodule aan het ontwikkelen. We werken met beide partijen samen om de opbrengst van het project te maximaliseren.
Fase 3: op naar de kliniek!
Met de succesvolle ontwikkeling van het codeermodel voor dagopnamen zijn we klaar voor de volgende stap: de codering van klinische opnamen en nevendiagnosen. Samen met 20 enthousiaste ziekenhuizen gaan we deze uitdaging aan, om zo uiteindelijk een model te ontwikkelen dat het gehele codeerproces in alle Nederlandse ziekenhuizen ondersteunt.
Heeft u interesse in deelname, of wilt u meer weten over het project? Neem dan contact op met projectleider Maarten Zaal via zaal@dhd.nl