Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

APACHE-codes gekoppeld aan de Diagnosethesaurus om de ICU-mortaliteitscore vanuit de bronregistratie te berekenen

Donderdag 20 april zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus gepubliceerd. In totaal zijn 15.622 wijzigingen doorgevoerd, waarvan ruim 15.000 vanwege de koppeling van APACHE-codes voor de intensive care.

Gemachtigde gebruikers vinden de nieuwste uitleveringen van de Diagnosethesaurus (3.30) en Verrichtingenthesaurus (2.28) in Mijn DHD. In de Diagnosethesaurus zijn in totaal 15.352 concepten gewijzigd. Het gros van de wijzigingen komt doordat er APACHE-codes zijn opgenomen bij 15.352 concepten in de Diagnosethesaurus. APACHE wordt gebruikt op de intensive care om de ICU-mortaliteitscore te berekenen. Het koppelen van APACHE-codes aan de Diagnosethesaurus is een belangrijke eerste stap naar het verbeteren van de kwaliteit van gegevens, het hergebruiken van data en het verminderen van de registratielast.

In de Verrichtingenthesaurus zijn 270 concepten gewijzigd. Zo is er een verrichting aangemaakt voor de nieuwe facultatieve prestatiecode 198515: ‘FP - ziekenhuisinzet bij chemo- en/of immunotherapie per infuus of injectie door wijkverpleging in de thuissituatie of een locatie dicht bij huis’. Daarnaast zijn bij 40 concepten SNOMED CT-koppelingen gewijzigd of toegevoegd. De resterende aanpassingen zijn het gevolg van verzoeken vanuit ziekenhuizen.