Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

De Landelijke Monitor ZE&GG is live!

Begin juni is de Landelijke Monitor ZE&GG gepubliceerd. Deze interactieve monitor geeft ziekenhuizen, zorgverzekeraars en ZE&GG-partijen (ZiN, FMS, PFNL, NVZ, NFU, ZKN, V&VN, VWS) inzicht in spiegelinformatie. De inzichten helpen bij het evalueren van de zorg en het in kaart brengen van gepast gebruik. De monitor komt voort uit een samenwerking tussen Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG), Vektis en DHD.

Ontwikkeling van spiegelinformatie

ZE&GG, Vektis en DHD werken al jaren samen aan de ontwikkeling van spiegelinformatie op basis van Uniforme Data Definities (UDD). Het doel van een UDD is om de basis voor het monitoren van verstandige keuzes te uniformeren. Zo kan met behulp van een UDD gemeten worden in hoeverre de verstandige keuze wordt opgevolgd.

Dankzij de Landelijke Monitor ZE&GG kunnen ziekenhuizen de implementatiegraad van UDD’s analyseren en vergelijken met andere ziekenhuizen. De eerste UDD waarvan de implementatiegraad zichtbaar is in de monitor, is: ‘Reumatoïde artritis: schrijf biological doseringen niet hoger voor dan de registratiedosering (VK-REU-002)’. Als uw ziekenhuis deze zorg niet levert, ziet u nog geen data. In de toekomst wordt de Landelijke Monitor ZE&GG verrijkt met meer implementatiegraden.

U heeft, als u hiertoe gerechtigd bent, toegang tot de Landelijke Monitor ZE&GG via Mijn DHD. In Mijn DHD vindt u bij het tabblad ‘Downloads’ ook de pdf-bestanden van de UDD’s.

Analyseren van het voorschrijven van biological doseringen

Door middel van interactieve grafieken geeft de monitor direct inzicht in de implementatiegraad. Dankzij filtermogelijkheden kunnen er tevens diverse doorsneden worden gemaakt.

De inzichten die met behulp van de Landelijke Monitor ZE&GG worden opgedaan, zijn op verschillende manieren toe te passen, zoals:

  • Het maken van onderbouwde keuzes met betrekking tot het voorschrijven van biological doseringen.
  • Het onderzoeken van afwijkingen in het eigen voorschrijfgedrag.
  • Verantwoording afleggen over het gevoerde beleid.

Over ZE&GG

In het programma ZE&GG werken patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de overheid samen aan de bewezen beste zorg voor de patiënt. Daarmee is ZE&GG een programma van alle betrokken partijen in de Medisch Specialistische Zorg.

De ZE&GG-producten dragen bij aan de volgende ambitie: zorgevaluatie en gepast gebruik zijn in 2025 integraal onderdeel van het reguliere zorgproces, waarbij het onbekende wordt geëvalueerd, bewezen effectieve zorg wordt geïmplementeerd en de patiënt daardoor de bewezen beste zorg krijgt.

Wilt u meer weten over de Landelijke Monitor ZE&GG?

Meer informatie over de Landelijke Monitor ZE&GG vindt u op deze pagina. Heeft u interesse in de Landelijke Monitor ZE&GG, maar staat deze nog niet in uw persoonlijke omgeving in Mijn DHD? Neem dan contact op met de lokaal beheerder (ZE&GG) in uw ziekenhuis.

Voor meer informatie, vragen over of feedback op de Landelijke Monitor ZE&GG kunt u contact met ons opnemen. Onze servicedesk is telefonisch en per e-mail bereikbaar via 030 799 61 65 of info@dhd.nl. We helpen u graag!