Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Diagnosethesaurus verbeterd voor vastlegging psychiatrische aandoeningen

Donderdag 15 februari zijn de nieuwe versies van de thesauri gepubliceerd. De Diagnosethesaurus is geoptimaliseerd om psychiatrische diagnosen eenduidig vast te leggen. Verder zijn in afstemming met het RIVM ook de ICD-10-koppelingen aan DSM-5-termen voor psychiatrie bijgewerkt. In de Verrichtingenthesaurus zijn wijzigingen doorgevoerd om de vindbaarheid van termen in het epd te vergroten. In totaal zijn 338 wijzigingen doorgevoerd.

Diagnosethesaurus

In de Diagnosethesaurus zijn 158 concepten gewijzigd, waaronder 51 gewijzigde SNOMED CT-koppelingen. In deze uitlevering is verder bij 11 psychiatrische aandoeningen de ICD-10-code gewijzigd. Dit is gedaan naar aanleiding van de nieuwe gecombineerde tabel DSM-5 / ICD-10 die het RIVM gepubliceerd heeft in januari.

In deze uitlevering zijn daarnaast 29 dubbele termen verwijderd. Dit betreft psychiatrische diagnosen die overlap hebben met de DSM-5. Deze termen zijn, in overleg met de wetenschappelijke verenigingen van de specialismen die door deze actie worden geraakt, beëindigd per 29 februari 2024 en vervangen door DSM-5-diagnosen. De overige aanpassingen komen voort uit verzoeken vanuit ziekenhuizen.

Verrichtingenthesaurus

In de Verrichtingenthesaurus zijn 180 concepten gewijzigd. Het merendeel van de wijzigingen is het gevolg van verzoeken vanuit ziekenhuizen. Zo zijn er bij 106 concepten synoniemen toegevoegd of gewijzigd om de vindbaarheid van deze verrichtingen in het epd te vergroten. Ook zijn bij 9 termen de SNOMED CT-koppelingen gewijzigd of toegevoegd.

Gemachtigde gebruikers vinden de nieuwste uitleveringen van de Diagnosethesaurus (3.35) en Verrichtingenthesaurus (2.33) in Mijn DHD.