Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Samenwerking met Vektis: data ZBC’s in ZOOM

In de april-editie van ZOOM zijn voor bijna alle onderdelen de cijfers van 2022 toegevoegd. Daarnaast bevat ZOOM voor het eerst, door een samenwerking met Vektis, data van zelfstandige behandelcentra (ZBC’s). Deze uitbreiding geeft u een breder inzicht in het zorggebruik in Nederland. U vraagt de ZOOM-rapportage hier gratis aan.

Een terugblik op 2022

De cijfers van 2022 laten zien dat de zorgproductie voor de meeste typen zorg is gestegen ten opzichte van 2021. De wachttijden zijn ook toegenomen, vooral bij polikliniekbezoeken en behandelingen.

Uitbreiding met Vektis-data

Vektis beschikt over data van alle zorgdeclaraties in Nederland. Door deze data toe te voegen aan ZOOM, bevat de rapportage vanaf nu ook informatie over ZBC’s. Zo ziet u in het hoofdstuk Omzet nu de data van topklinische ziekenhuizen, algemene ziekenhuizen, umc’s én ZBC’s. Daarnaast is in het hoofdstuk Dure geneesmiddelen extra informatie toegevoegd op basis van de Vektis-data.

ZOOM-rapportage ontvangen?

Elke editie van ZOOM bestaat uit twee onderdelen: een beknopte factsheet (zie afbeelding onderaan) en een uitgebreidere rapportage in pdf. U kunt deze rapportage hier gratis aanvragen. In dit formulier kunt u ook de optie aanvinken om ZOOM voortaan automatisch elk kwartaal te ontvangen. De volgende editie van ZOOM verschijnt op 19 juli 2023.

Over ZOOM

Met ZOOM krijgt u elk kwartaal inzicht in de kerncijfers en macro-ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg, op basis van de meest actuele beschikbare cijfers. ZOOM is samengesteld door DHD, in opdracht van de NVZ en NFU.

De rapportage is hoofdzakelijk gebaseerd op de data die DHD maandelijks via de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) van de ziekenhuizen ontvangt. Met behulp van de data van Vektis tonen we in deze ZOOM-editie voor het eerst ook gegevens over de ZBC’s. De wachttijdinformatie is gebaseerd op de data zoals door de ziekenhuizen aangeleverd aan de NZa op 4 april 2023.