Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

HSMR-rapport 2020-2022 verstuurd naar de ziekenhuizen

Namens de NVZ en NFU geeft DHD ziekenhuizen jaarlijks inzicht in de sterftecijfers. Op 19 september hebben gemachtigde gebruikers van 70 ziekenhuizen de digitale HSMR-rapporten 2020-2022 ontvangen. De gedrukte rapporten worden op 25 september verzonden naar de raden van bestuur.

Evalueren, leren en verbeteren van de kwaliteit van de geleverde zorg

Het HSMR-rapport maakt het voor ziekenhuizen mogelijk om de geleverde zorg te evalueren en verbetermogelijkheden in het zorgproces aan te wijzen. De HSMR geeft een indicatie van de kwaliteit van de zorg. De significant hogere of lagere HSMR en SMR's kunnen richting geven voor nader onderzoek van zorgprocessen en dossieronderzoek.

Het HSMR-rapport is in opdracht van DHD gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van LBZ-data. In aanvulling op het rapport stelt DHD het onderliggende microbestand met opnamegegevens beschikbaar. Hiermee kunnen de opnamen worden opgespoord die interessant zijn voor nader onderzoek.

Analyse via de Hospital Data Viewer

De data uit het HSMR-rapport vindt u ook terug in de Hospital Data Viewer (HDV). De HDV is een online instrument waarmee ziekenhuizen in staat zijn om de kwaliteit van zorg te analyseren en te vergelijken met andere instellingen en het landelijk gemiddelde. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van hun sterftecijfers (HSMR), ligduren (OLO) en heropnamen (Heropnamenratio). Daarnaast bevat de HDV verdiepende analyses, zoals de sterftemonitor, complicatiemonitor en de ligduurmonitor, en modules voor het uitvoeren van medisch-inhoudelijk dossieronderzoek en het toetsen van de kwaliteit van de registratie.

Als uw ziekenhuis de HDV afneemt en u gebruikersrechten heeft, kunt u hier gebruik van maken. Maakt uw ziekenhuis nog geen gebruik van de HDV en wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Naar de HDV

Inzicht in opnamen COVID-19

De gegevens in het HSMR-rapport hebben betrekking op de reguliere zorg in registratiejaar 2022. De opnamen voor COVID-19 zijn, in tegenstelling tot voorgaande jaren, vanaf verslagjaar 2022 meegenomen in de bepaling van de HSMR. Er is daarom geen aparte bijlage opgesteld met inzicht in sterftecijfers COVID-19 in 2022.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van het HSMR-rapport vragen of kunnen wij u helpen bij het verkrijgen van inzicht in de kwaliteit van uw zorgprocessen en verbetermogelijkheden daarin? Neem dan contact met ons op of bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over het HSMR-rapport.

Neem contact op