Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Kwaliteitsinformatie transparant op Ziekenhuischeck.nl en Revalidatiecheck.nl

Toegankelijke en begrijpelijke informatie over de kwaliteit van zorg is belangrijk voor patiënten om een keuze te maken voor passende zorg. Ziekenhuizen en revalidatie-instellingen delen daarom kwaliteitsinformatie, patiëntervaringen en actuele wachttijden op de websites Ziekenhuischeck en Revalidatiecheck. Vanaf 1 juli 2024 zijn de websites geüpdatet met nieuwe cijfers. Hiermee dragen de Nederlandse ziekenhuizen en revalidatie-instellingen bij aan steeds meer transparantie in de zorg.

Transparant over kwaliteit

Er is regelmatig discussie over hoe je als patiënt weet waar je moet zijn voor de beste behandeling. Het gezamenlijke doel van de MSZ-partijen is om meer inzicht te geven in de kwaliteit van zorg aan de patiënt, zodat patiënten een geïnformeerde keuze kunnen maken. Om het proces voor meer transparantie te versnellen, heeft minister Dijkstra (VWS) in overleg met MSZ-partijen een aantal acties aangekondigd om de informatiepositie van patiënten te verbeteren. Eén van de websites waar nu al kwaliteitsinformatie is te vinden is Ziekenhuischeck. Dat schrijft de minister in een brief aan de kamer op 18 juni.

De NVZ vindt het belangrijk om de cijfers over de kwaliteit van zorg transparant te maken voor cliënten, patiënten en geïnteresseerden. Op Ziekenhuischeck staat daarom kwaliteitsinformatie over de behandeling van 35 aandoeningen en 12 algemene kwaliteitsthema’s. De informatie is afkomstig uit de indicatoren die ziekenhuizen en revalidatie-instellingen jaarlijks verplicht aanleveren aan de overheid. Zodra er meer kwaliteitsinformatie beschikbaar komt, wordt dit toegevoegd aan Ziekenhuischeck en Revalidatiecheck. Ook dit jaar zijn beide websites uitgebreid met nieuwe informatie.

Over Ziekenhuischeck

Op Ziekenhuischeck kunnen patiënten actuele kwaliteitsinformatie vinden. Zo kan je zien hoe vaak een bepaalde behandeling wordt gedaan en hoe vaak complicaties optreden. Ook kun je de actuele wachttijden en patiëntervaringen bekijken, of zien hoeveel patiënten jaarlijks in het ziekenhuis komen.

Wat zeggen de cijfers?

Bij alle resultaten staat in begrijpelijke taal uitgelegd wat de cijfers zeggen over de kwaliteit van zorg in het ziekenhuis of revalidatie-instelling. Hierbij kunnen ziekenhuizen en revalidatie-instellingen zelf een toelichting geven bij een cijfer. Waarom scoren zij lager of juist hoger dan gemiddeld? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De toelichtingen zijn minstens zo belangrijk als de cijfers zelf.

Nieuw is dat steeds meer ziekenhuizen ook extra informatie geven over met welke andere instellingen ze samenwerken bij complexe aandoeningen en over de samenwerking in regionale multidisciplinaire overleggen.

Over Ziekenhuischeck en Revalidatiecheck

Ziekenhuischeck en Revalidatiecheck zijn een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra (NFU) en Revalidatie Nederland (RN), in samenwerking met DHD. Alle Nederlandse ziekenhuizen, umc’s en de bij RN aangesloten instellingen doen mee. Steeds meer patiënten, cliënten en overige belangstellenden weten de sites te vinden. Zo werd Ziekenhuischeck in 2023 door meer dan een half miljoen mensen bezocht.

Ziekenhuischeck en Revalidatiecheck maken gebruik van reeds aangeleverde en openbare cijfers om extra administratieve lasten te voorkomen. De informatie is herleidbaar vanuit het Openbaar Databestand dat jaarlijks wordt gepubliceerd.

Naast Ziekenhuischeck en Revalidatiecheck is ook op andere plekken informatie over kwaliteit beschikbaar. Op de overheidssite Zorginzicht staat een compleet overzicht van websites met openbare data.