Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Maandelijkse data-aanleveringen voor monitor Toegankelijkheid van zorg

Iedere maand verzorgt DHD namens de ziekenhuizen de aanlevering van LBZ-data aan de NZa, waarmee zij de monitor Toegankelijkheid van zorg ontwikkelen. De monitor geeft een beeld van de huidige stand van de (inhaal)zorg en wordt gebruikt om tijdig knelpunten te signaleren. De aanleveringen zijn verplicht volgens een wettelijke regeling die 1 oktober 2023 is ingegaan. Ziekenhuizen zijn hier door de NZa per brief van op de hoogte gebracht.

De NZa startte tijdens de COVID-crisis met de vordering van LBZ-data voor de monitoring van de toegankelijkheid van zorg. Dankzij de maandelijkse data-aanleveringen van de ziekenhuizen via DHD kreeg de NZa meer inzicht in de impact van de COVID-crisis op de voortgang van de reguliere zorg.

Continuering aanleveringen

Inmiddels is duidelijk dat toegankelijkheid van ziekenhuiszorg een blijvend punt van aandacht is door personeelstekorten, ziekteverzuim en demografische ontwikkelingen. Daarom blijft DHD voor de ziekenhuizen – zonder extra registratielast – data aanleveren aan de NZa. Door knelpunten snel in beeld te krijgen, kunnen zorgverleners met elkaar in gesprek over de druk op en de verdeling van zorg onderling. Zo worden wachttijden beperkt en blijven patiënten die urgente zorg nodig hebben deze ontvangen.

De regeling is 3 oktober 2023 gepubliceerd in de Staatscourant. De NZa heeft ziekenhuizen later die maand per brief geïnformeerd dat DHD namens hen deze maandelijkse data-aanleveringen aan de NZa doet. De data die de NZa nodig heeft voor de monitor Toegankelijkheid van zorg zijn allemaal beschikbaar in de LBZ-data die ziekenhuizen aanleveren aan DHD.

De verschillende edities van de monitor Toegankelijkheid van zorg zijn te downloaden via deze pagina op de website van de NZa.