Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Medische LBZ registratiejaar 2023 compleet

Ook dit jaar is het weer gelukt om de medische LBZ voor mei af te sluiten, namelijk op 29 april. De 76 ziekenhuizen leveren bij elkaar zo’n 1,5 miljoen klinische opnamen, 117 duizend observaties, 1,5 miljoen dagopnamen, 283 miljoen verrichtingen en bijna 10 miljoen diagnoses aan bij DHD.

Top 5 van afgesloten ziekenhuizen

Elk jaar ontvangen de vijf ziekenhuizen die als eerste zijn afgesloten en de dagopnamen handmatig coderen van ons een taart. Dit jaar is er een gedeelde eerste plek voor het Elkerliek ziekenhuis en het Laurentius ziekenhuis. Beide ziekenhuizen waren op 7 maart volledig klaar. Zorgsaam Ziekenhuis, Antonius ziekenhuis Sneek en Nij Smellinghe maken de top 5 compleet.

Verplichting coderen dagopnamen

Sinds registratiejaar 2023 is het verplicht om ook de dagopnamen gecodeerd aan te leveren. Aangezien dit voor een aantal ziekenhuizen (nog) niet mogelijk bleek, hebben zij van het CBS een jaar uitstel gekregen. Dit jaar hebben 54 ziekenhuizen gecodeerde dagopnamen aangeleverd, die handmatig dan wel via een algoritme gecodeerd zijn.

Dienstverlening tussen ziekenhuizen onderling

In 2022 stond de controle op verpleegdagverrichtingen zonder opname voor het eerst in het rapport resterende fouten. We controleren hiermee of er geen opnamen in de aanlevering ontbreken. Dat gebeurt op basis van aangeleverde verpleegdagen, IC-dagen of een langdurige observatieverrichtingen. Bij een deel van deze verrichtingen hebben we geen opnamen, omdat de opnamen in een andere instelling hebben plaatsgevonden en er sprake was van onderlinge dienstverlening.

Ook dit jaar is door DHD en de ziekenhuizen veel tijd besteed aan het uitzoeken van de resultaten van de controle. Door bij verrichtingen waarbij er sprake is van onderlinge dienstverlening de aanvragende instelling te vullen, kunnen deze worden uitgesloten van de controle, zodat deze minder 'false positives' oplevert. Hierover zullen wij komend jaar opnieuw met ziekenhuizen en leveranciers in gesprek gaan.

Bron voor onderzoek en beleid

De medische LBZ-data zijn een betrouwbare bron voor maatschappelijk relevant onderzoek en het maken van landelijk beleid ten behoeve van onder andere de volksgezondheid, gezondheidszorg en verkeersveiligheid. Op het moment dat een registratiejaar is afgesloten, is er weer een volledig nieuwe dataset beschikbaar voor deze doeleinden. Jaarlijks vragen diverse partijen de nieuwste dataset (en ook datasets uit eerdere jaren) op. Ook verzorgt DHD voor de ziekenhuizen elk jaar de wettelijk verplichte aanlevering van (een gedeelte van) de LBZ-data aan diverse instanties, waaronder het CBS. Meer informatie over het aanvragen van data vindt u hier.

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u meer weten over de LBZ? Neem dan contact met ons op.

Contact