Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

NHR brengt zorgconsumptie in de regio rondom hartinterventies in beeld met behulp van LBZ-data

De NHR heeft de eerste rapportage over zorgconsumptie in regionale zorgketens in de hartzorg op gepresenteerd aan de deelnemende ziekenhuizen. De rapportage maakt gebruik van de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) en is ontwikkeld in samenspraak met artsen uit de registratiecommissies.

De ziekenhuizen ontvangen hiermee waardevolle, nieuwe inzichten in de regionale zorgketens voor relevante kwaliteitsindicatoren, bruikbaar in kader van Passende Zorg, voor het monitoren en verder verbeteren van kwaliteit. Deze informatie over de geleverde zorg in de hele keten, van verwijzing tot nazorg, is een waardevolle aanvulling op klinische uitkomsten zoals nu al transparant gepubliceerd in de NHR Jaarrapportage op Hart en Vaatcijfers.

“We weten uit ervaring dat benchmarking bijdraagt aan kwaliteitsverbetering. Met deze nieuwe indicatoren verwachten we bij te dragen aan verdere verbetering van zorg. Denk aan de vermindering van ligduur, het aantal heropnames en optimalisatie van ingezette diagnostiek. En dat dus zonder extra registratielast, omdat we gebruik maken van bestaande data”, geeft Dr. Dennis van Veghel, directeur-bestuurder NHR aan. “Na verdere validatie is het doel om deze indicatoren op te nemen in de transparante NHR rapportages”.

"Door deze datakoppeling hebben we relevante nieuwe inzichten kunnen creëren over zorgconsumptie rondom de cardiologische en cardiochirurgische interventies, zonder dat dit extra registratielast oplevert voor de ziekenhuizen."
Dr. Marijke Timmermans, projectleider/accountmanager en epidemioloog NHR

Het gebruik van LBZ-data is mogelijk dankzij de doorlevering van deze gegevens door DHD. "Deze rapportage is een concreet product van de samenwerking die de NHR en DHD een aantal jaar geleden gestart zijn," zegt Dr. Marijke Timmermans, projectleider/accountmanager en epidemioloog NHR, en vanuit NHR betrokken bij dit project. "Mede dankzij de expertise van de analisten van DHD is er een efficiënte methode ontwikkeld om beide datasets aan elkaar te koppelen met een hoge mate van betrouwbaarheid (>99%). Door deze datakoppeling hebben we relevante nieuwe inzichten kunnen creëren over zorgconsumptie rondom de cardiologische en cardiochirurgische interventies, zonder dat dit extra registratielast oplevert voor de ziekenhuizen. Ons inziens een mooi product van een hele prettige samenwerking."

Om de juiste informatie uit deze grote bron van gegevens te selecteren en interpreteren is intensief samengewerkt met medici: Op basis van hun expertise zijn een beperkt aantal relevante, generieke en relatief eenvoudige indicatoren gekozen, namelijk ligdagen, heropnames, bezoeken aan de SEH, hartrevalidatie en polikliniekbezoeken. De resultaten worden gepresenteerd op drie verschillende niveaus: Patiënten die een interventie hebben ondergaan in het ziekenhuis, doorverwezen zijn voor een interventie in een ander ziekenhuis en de landelijke cijfers.

"Deze nieuwe inzichten stellen ons in staat om patronen te herkennen, inefficiënties op te sporen en gezamenlijk gerichte verbeteringen door te voeren."
Dr. Karin Arkenbout en Dr. Martijn Meuwissen - Interventiecardiologen Tergooi MC en respectievelijk Amphia

“Dankzij de koppeling tussen de data uit de LBZ en de NHR krijgen we een vollediger beeld van de geleverde zorg in de gehele keten, vanaf de diagnose tot de nazorg.”, geven interventiecardiologen Dr. Karin Arkenbout (Tergooi MC) en Dr. Martijn Meuwissen (Amphia), tevens voorzitter en vicevoorzitter van de registratiecommissie PCI aan: “Veel meer dan voorheen krijgen we hiermee ook zicht op de zorg die is geleverd in de ziekenhuizen waarmee we samenwerken. Deze nieuwe inzichten stellen ons in staat om patronen te herkennen, inefficiënties op te sporen en gezamenlijk gerichte verbeteringen door te voeren. Met deze inzichten proberen we de kwaliteit van zorg verder te verbeteren.”

Een goed voorbeeld is de analyse van geleverde zorg bij electieve CABG, zoals weergegeven in de figuur. Informatie over patiënten die in het interventiecentrum A worden geholpen, wordt gebundeld met informatie over de geleverde zorg in de doorverwijzende ziekenhuizen en de centra waar de nazorg plaatsvindt.

Als indicator wordt bijvoorbeeld gekeken naar de ligdagen. Hiermee wordt duidelijk hoe lang het duurt voordat een hartpatiënt na de opname in een regionaal ziekenhuis wordt behandeld in het interventiecentrum A en het aantal ligdagen daarna in nazorg.

Het interventiecentrum ziet in de rapportage onder elkaar het gemiddelde aantal ligdagen en de verdeling daarvan terug voor alle patiënten, de patiënten die direct in het centrum zelf zijn opgenomen, de doorverwijzende ziekenhuizen B & C en kan dit ook vergelijken met het landelijk gemiddelde.

Elk deelnemend ziekenhuis ontvangt een individueel rapport dat inzicht biedt in de zorgprocessen voor patiëntengroepen die een vergelijkbaar zorgpad volgen voor de behandelgroepen Ablatie (Katheterablatie en minimaal-invasieve chirurgische ablatie), Cardiochirurgie (CABG, AVR, AVR+CABG, Mitralisklepchirurgie), Pacemaker en ICD, PCI, THI (TAVI) over de periode 2018-2023. De deelnemende ziekenhuizen kunnen deze informatie ook benutten voor gesprekken met verwijzende centra en de NHR verzoeken voor aanvullende analyses.

Bron: NHR