Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

OmniQ drukbezocht voor aanlevering kwaliteitsindicatoren 2022

Ziekenhuizen, umc’s en revalidatie-instellingen maakten tussen januari en mei veelvuldig gebruik van OmniQ voor de aanlevering van kwaliteitsindicatoren en verbeterdoelen. Dat deden zij voor verschillende sets: de Transparantiekalender (90 zorginstellingen), de Basisset MSZ (81 zorginstellingen) en Inzicht in Revalidatie (49 revalidatie-instellingen).

De Klantpreferentievragen werden bovendien door 82 zorginstellingen aangeleverd. Instellingen hoeven deze set maar eens in de drie jaar aan te leveren. Alleen al de Transparantiekalender van het Zorginstituut Nederland en de Basisset MSZ van de IGJ betreffen samen meer dan 1.300 ingevulde kwaliteitsindicatoren per instelling.

OmniQ

Met OmniQ beschikken de instellingen over een centraal portaal waar zij alle gevraagde indicatoren kunnen aanleveren. Gedurende het aanleverproces worden de indicatoren van diverse kwaliteitsregistraties – waaronder die van DICA, de NHR en de LROI – geïmporteerd in OmniQ. Dit voorkomt dubbele registratie voor de ziekenhuizen. Na de aanleverdeadlines zorgt DHD voor de doorlevering van de betreffende sets naar Zorginstituut Nederland, Revalidatie Nederland, de IGJ, Patiëntenfederatie Nederland, Soncos en Zorgverzekeraars Nederland.

Inzicht in de indicatoren 2022

De indicatoren van de Transparantiekalender 2022 (zowel medisch-specialistische zorg als medisch-specialistische revalidatie) en de Basisset MSZ komen in juni en juli als benchmark beschikbaar in Spiegelinformatie Kwaliteitsindicatoren (SKI). In SKI ziet u welk deel openbaar is en voor welk deel u een account nodig heeft. De indicatoren en benchmarks zijn te exporteren naar Word- en Excel-bestanden wanneer u als gebruiker bent ingelogd in SKI. Op de DHD-website is daarnaast een Excel-bestand beschikbaar met de gegevens van de Basisset MSZ.

Ga naar SKI

Nieuwe deadline Basisset MSZ voor registratiejaar 2023

De IGJ heeft voor de Basisset MSZ de afgelopen jaren een nieuwe lijn ingezet die steeds verder wordt uitgerold. Voor registratiejaar 2023 zijn er twee belangrijke wijzigingen:

  • De deadline voor het aanleveren van de Basisset MSZ wordt gelijk getrokken met die van de Transparantiekalender: beide sets moeten vóór 15 april 2024 zijn aangeleverd in OmniQ.
  • In de Basisset MSZ worden voor het eerst geen kwaliteitsindicatoren meer uitgevraagd, maar alleen verbeterdoelen. Deze verbeterdoelen sluiten aan bij de Plan-Do-Check-Act-cyclus (PDCA-cyclus) van elke instelling. Het aantal verbeterdoelen dat ziekenhuizen voor 2023 moeten aanleveren is zes (er zijn er negen waaruit moet worden gekozen). De IGJ vraagt ziekenhuizen om per verbeterdoel aan te geven in hoeverre het ziekenhuis vindt dat het doel bereikt is.

Voorbereidingen registratiejaar 2023

Instellingen hebben een enquête ontvangen om het proces rondom OmniQ te evalueren en verbeterwensen kenbaar te maken. Achter de schermen maakt DHD het portaal weer klaar voor het aanleveren van de indicatoren en verbeterdoelen van registratiejaar 2023. In het najaar organiseren we weer een gebruikersdag waarin de tool en nieuwe ontwikkelingen worden besproken en ervaringen met elkaar kunnen worden uitgewisseld.

Vragen naar aanleiding van dit bericht?

Neem contact met ons op via 030 799 61 65 of onderstaand formulier.

(Optioneel)