Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

RZ24-release NZa verwerkt in Diagnose- en Verrichtingenthesaurus

Dinsdag 12 december zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus gepubliceerd. Naast de verwerking van de RZ24-release van de NZa zijn veel wijzigingen doorgevoerd vanuit projecten die in samenwerking met wetenschappelijke verenigingen zijn uitgevoerd. In totaal zijn 1.674 wijzigingen doorgevoerd.

In de Diagnosethesaurus zijn in totaal 1.324 concepten gewijzigd. Een groot aantal wijzigingen komt voort uit de herziening voor Klinische genetica, wijzigingen in de lijst van Kindergeneeskunde en nieuw gekoppelde ORPHAcodes. Verder heeft de verwerking van de RZ-release vooral bij Anesthesiologie geleid tot veel wijzigingen in dbc-afleidingen. In deze release zat ook de nieuwe dbc-diagnose ‘Complexe leeftijdsgerelateerde AYA-zorgvraag bij kanker’, die voor 13 specialismen bereikbaar is geworden in de Diagnosethesaurus. De belangrijkste wijzigingen zijn toegelicht in de release notes. Overige aanpassingen komen voort uit verzoeken vanuit ziekenhuizen.

In de Verrichtingenthesaurus zijn 350 concepten gewijzigd. Een groot deel van deze wijzigingen is het gevolg van de verwerking van de RZ24a en RZ24b in de Verrichtingenthesaurus. Verder zijn deze uitlevering voor het eerst combinatieverrichtingen opgenomen voor Radiologie. Hiermee kunnen combinaties van verrichtingen, zoals CT-thorax-abdomen, als één onderzoek worden aangevraagd en vanuit ‘eenheid van taal’ onder deze combinatieterm worden uitgewisseld tussen ziekenhuizen. De belangrijkste wijzigingen zijn toegelicht in de release notes. Overige aanpassingen komen voort uit verzoeken vanuit ziekenhuizen.

Gemachtigde gebruikers vinden de nieuwste uitleveringen van de Diagnosethesaurus (3.34) en Verrichtingenthesaurus (2.32) in Mijn DHD.