Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Wijzigingen voor Interne geneeskunde en Nucleaire geneeskunde in DT en VT

Donderdag 20 juni zijn de nieuwe versies van de Diagnosethesaurus en Verrichtingenthesaurus gepubliceerd. In totaal zijn 535 wijzigingen doorgevoerd.

In deze publicatie worden twee kenmerken uitgeleverd die aangeven welke termen uit de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus gekoppeld zijn aan de kwaliteitsregistraties. Dit is gedaan om hergebruik van registratiedata te faciliteren. Met deze kenmerken kunnen de thesauritermen makkelijk geëxtraheerd worden uit de ziekenhuisdatabase voor aanlevering aan kwaliteitsregistraties. Verdere toelichting staat in de ‘Handreiking registratiekenmerk en comorbiditeitskenmerk’ die gepubliceerd wordt bij deze uitlevering.

Wijzigingen Interne geneeskunde

In de Diagnosethesaurus zijn 388 concepten gewijzigd. Er zijn met name veel wijzigingen voor Interne geneeskunde (171). Een groot aantal aandoeningen gekoppeld aan dbc 021 ‘Analyse klacht nno zonder diagnose’ is losgekoppeld van Interne geneeskunde of obsoleet gemaakt, in afstemming met de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Bij 25 concepten zijn SNOMED-koppelingen gewijzigd of toegevoegd. De resterende aanpassingen zijn het gevolg van verzoeken vanuit ziekenhuizen.

Herziening voor Nucleaire geneeskunde

In de Verrichtingenthesaurus zijn 147 concepten gewijzigd. Voor Nucleaire geneeskunde is een kleine herziening uitgevoerd voor de verrichtingen gekoppeld aan ZA ‘120570: CT onderzoek voorafgaand aan PET of SPECT, whole body’ en ‘120571: CT onderzoek voorafgaand aan PET of SPECT, partieel’.

Verder is er met terugwerkende kracht een verrichting opgenomen voor de Facultatieve prestatiecode ‘Echografie van de darmen om de dikte van de darmwand te meten en de ontstekingsgraad te beoordelen’. Bij 25 concepten zijn SNOMED-koppelingen gewijzigd of toegevoegd. De resterende aanpassingen zijn het gevolg van verzoeken vanuit ziekenhuizen.

Uitleveringen in Mijn DHD

Gemachtigde gebruikers vinden de nieuwste uitleveringen van de Diagnosethesaurus (3.37) en Verrichtingenthesaurus (2.35) in Mijn DHD.

Ga naar Mijn DHD