Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van DHD? Schrijf u dan​ in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

ZOOM: meer patiënten met duur geneesmiddel, kosten per patiënt gedaald

In de eerste ZOOM-editie van 2023 blikken we terug op het afgelopen jaar. Voor bijna alle onderdelen zijn de cijfers van 2022 toegevoegd. Deze laten zien dat de zorgproductie in het afgelopen jaar voor de meeste typen zorg is gedaald. De wachttijden daarentegen laten, vooral voor polikliniekbezoeken en behandelingen, een stijgende lijn zien.

Verder valt op dat we voor het afgelopen jaar wederom een stijging zien in het aantal patiënten dat een duur geneesmiddel voorgeschreven heeft gekregen. De totale kosten van dure geneesmiddelen zijn het afgelopen jaar echter niet gestegen en de kosten per patiënt zijn in 2022 zelfs gedaald.

Op 19 april verschijnt de volgende editie van ZOOM.

Over ZOOM

Met ZOOM krijgt u elk kwartaal inzicht in de kerncijfers en macro-ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg, op basis van de meest actuele beschikbare cijfers. Deze ontwikkelingen zijn onderverdeeld in de thema’s ‘Verleende zorg’, ‘Wachttijden’, 'COVID in beeld' en ‘Dure geneesmiddelen’.

De informatie in ZOOM is hoofdzakelijk gebaseerd op de data die DHD maandelijks van alle ziekenhuizen ontvangt en verzamelt in de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). Daarnaast is informatie toegevoegd over de actuele wachttijden in de medisch-specialistische zorg, op basis van aanleveringen van de ziekenhuizen aan de NZa op 27 december 2022.

ZOOM-rapportage ontvangen?

Elke editie van ZOOM bestaat uit twee onderdelen: een beknopte factsheet (zie afbeelding hieronder) en een uitgebreidere rapportage in pdf. U kunt deze rapportage hier gratis aanvragen. In dit formulier kunt u ook de optie aanvinken om ZOOM voortaan automatisch elk kwartaal te ontvangen.